Festivalul Untold a devenit rapid în ultimii ani, cel mai important, așteptat și controversat festival de muzică în aer liber, din România. Așa cum o spune chiar numele festivalului , acesta are si o parte nespusă a poveștii, traducerea din engleză a cuvântului Untold fiind nespus , neprecizat, ascuns, secret.
Devenit deja o tradiție a verilor clujene, festivalul Untold găzduiește anual la începutul lunii August valuri de diferite tipologii de persoane. Deși organizatorii încearcă deformarea adevărului în ceea ce privește adevaratele efectele create de festival, voi scoate în evidență, pentru cititorii noștri , adevăratele repercursiuni pe care Untold-ul le provoacă atât pentru comunitatea clujeană și mediul înconjurator, cât și pe planul social, național și internațional.
Voi începe prin a menționa ceea ce ei încearcă cu îndârjire sa ascundă (Untold = Nespus, Ascuns), sau cel puțin să estompeze este consumul de substanțe interzise în exces, care definește oarecum tipologia acestui festival. Deși eforturile poliției clujene sunt considerabil mărite în cele 4 zile de foc, situația se pare ca ii depășește, dacă analizăm statisticile privind consumul de alcool și stupefiante înregistrat în rândurile petrecăreților participanți. De altfel, pe lângă efectele monstruoase pe care acestea le aduc sănătății și siguranței consumatorilor, ele produc și potențiale victime colaterale, persoane nevinovate care pot deveni usor protagoniștii evenimentelor nefericite, provocate de persoane sub influența acestor substanțe. Mai grav este faptul că media de vârstă a participanților este una destul de joasă, fapt ce produce o îngrijorare și mai mare pentru părinții tinerilor, dar și pentru societate în sine.
O altă latură ascunsă a acestui festival este încurajarea tinerilor la desfrâul de mai multe naturi, amplificat și de devizele de marketing pe care organizatorii le aplică, de tipologia artiștilor care vin să performeze pe scenă și de mesajele pe care aceștia le transmit. În plus, opinia publica din rândul clujenilor este deranjată an de an de haosul pe care îl produce Untold-ul, concretizat prin aglomerație peste măsură, interdicții și modificări ale traficului, mizerie, gunoaie, și infernala gălăgie permanentă pe care o putem auzi din cele mai îndepărtate colțuri ale orașului.
O față extrem de periculoasă, ce poate destabiliza complet dinamica orașului și lasă efecte dintre cele mai neplăcute, este amenințarea unui atac terorist. După cum bine știm, atacurile teroriste în Europa au fost din ce în ce mai agresive și mai dese, acestea vizând in genere persoane tinere, ieșite la distracție sau recreere. Deși anul trecut s-a tot vehiculat ideea unui astfel de eveniment nefericit, se pare că tinerii noștri petrecăreți nu țin cont de avertizări și amenințări, continuând a plăti sume considerabile și nejustificat de mari pe abonamente și chirii pentru festival. Din păcate, am remarcat de-a lungul timpului cum astfel de atacuri teroriste au avut loc în țări cu un grad de civilizație ridicat, care s-ar fi presupus a fi mult mai eficient pregătite pentru controlul și prevenția unor astfel de circumstanțe, iar de aceea, raportând un eveniment atât de grav la nivelul de pregătire al României din punct de vedere al apărării, al sistemului de sănătate și al spiritului civic al cetățenilor, situația ar fi cu mult mai gravă.
Deși punctele cheie menționate sunt trecute en brief, conștientizarea și informarea populației trebuie făcută din ambele viziuni, nu numai din partea organizatorilor, care evident încearcă deformarea realității în vederea maximizării profiturilor lor, fiind avantajați de vulnerabilitatea și instabilitatea unei comunități. Era imperios necesară și expunerea acestor aspecte mai puțin plăcute pe care un anumit grup de interese încearcă să le ascundă sub preș, atât datorită experiențelor din anii anteriori, cât si datorită faptului că populația are dreptul la informare reală, dreptul la replică și mai ales datorită faptului că, în curând, acest festival va lua amploare și se va extinde. În prezent festivalul este organizat la scară mai mică și la malul Mării Negre.
Aducerea în atenția opiniei publice și a acestor aspecte nespuse publicului, folosind argumente pertinente, este necesară, în orice poveste existând două părți, și e clar că până în prezent au fost evidențiate numai aspectele pozitive. Despre fenomenul de globalizare, desfrâu, vătămarea siguranței populației, îndepărtarea de la valorile noastre, și deranjul major creat nu se vorbește decât in șoaptă. Ne punem speranța în promptitudinea și buna organizare a organelor abilitate, avem încredere în poliția română și administrația publică locală, și sperăm pe viitor la o transparență mai bună din partea organizatorilor, punând pe seama noțiunii de fair play o posibilă viitoare reacție.
Culcear Ovidiu Adrian
Redactor ABC News Transilvania