fbpx
9.9 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Un sanatoriu din România s-a prăbușit marți, cu peste 50 de bolnavi înăuntru

Trebuie citit

- Publicitate -

Lăsată în paragină de ani buni, o clădire a Sanatoriului Marila din Caraș-Severin, unde sunt tratați bolnavii cu tuberculoză, s-a prăbușit marți. Din fericire, bolnavii erau în saloanele de lângă.

Un sanatoriu din România s-a prăbușit marți, cu peste 50 de bolnavi înăuntru

În 30 de ani, clădirea nu a fost niciodată reabilitată, iar în decembrie anul trecut Direcția de Sănătate Caraș-Severin a amendat unitatea medicală pentru că nu a mutat pacienții într-un spital sigur.

În jur de 50 de pacienți cu tuberculoză și bolnavi cronic erau internați în sanatoriul din Marila, când o parte din clădirea ridicată în 1937 și lăsată în paragină de autorități s-a prăbușit.

A căzut acoperișul, s-a rupt peretele exterior, iar mai multe grinzi s-au frânt. Patru etaje s-au năruit.

Radu Valentin Epure, medic Spitalul Oravița: ”Au fost probleme de mai de mult cu acoperișul în acest corp de clădire și probabil datorită infiltrațiilor, îngheț – dezgheț, s-a ajuns în situația asta”.

Partea din clădire care s-a surpat nu mai era folosită mai mulți ani. Internările se făceau în saloanele de lângă, într-o zonă a imobilului la fel de nesigură. După colaps, pacienții au fost evacuați în grabă. 27 dintre ei erau imobilizați la pat și s-a cerut sprijin de la lSU.

DSP a vrut de mai multe ori să închidă sanatoriul

Sanatoriul din Marila aparține de Spitalul Orășenesc din Oravița. Bani pentru reabilitare au fost alocați o singură dată, în 2010.

Cu 500 de milioane de lei – la acea vreme – s-au schimbat unele țevi ruginite, au fost zugrăvite saloanele și s-au renovat băile. În emisiunea „România, te iubesc!”, cel care conducea instuția în perioada respectivă se arăta optimist.

Dr. Felician Fara, director Spitalul Marila, în 2010: ”Absolut toate delegațiile merg cu liftul, face parte din pachetul de vizită. Este obligatorie plimbarea cu liftul. Nu este niciun risc. Uneori lucrurile foarte vechi sunt mai solide decât cele noi. Nici nu e nevoie de ușă, pentru că avem omul care dirijează totul. Coborâm! Nu coborâm, nu, nu…Nu ne dăm jos aici, că nu avem ce vedea”.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin a vrut să închidă de mai multe ori unitatea medicală, dar de fiecare dată cineva s-a împotrivit. S-au opus și oamenii care lucrează acolo, ca să nu își piardă posturile.

Un studiu de prefezabilitate pentru consolidarea sanatoriului a fost făcut încă de acum aproape 20 de ani. 12 milioane și jumătate de euro – s-a estimat în acel moment că ar costa lucările. Mai departe nu s-a facut nimic, pentru că niciun responsabil nu a reușit să scrie un proiect ca să atragă fonduri europene.

Anul trecut, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a declarat că a reușit să includă sanatoriul pe o listă a Companiei Naționale de Investiții cu clădiri care urmează să fie reabilitate. 68 de milioane de euro ar fi fost alocate.

Citeste si: Guvernul României preocupat de reabilitarea și consolidarea clădirilor cu risc seismic în care își desfășoară activitatea școlile, spitalele și clădirile publice

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole