fbpx
25.3 C
București
marți, mai 30, 2023

Turnul Pompierilor din Cluj a fost deschis publicului. „Turnul celor 3 vârste” este redat clujenilor într-o formă consolidată și modernă. Intrarea este gratuită!

Trebuie citit

- Publicitate -

Astăzi, în prezența proiectanților, reprezentanților ISU Cluj, studenților și profesorilor de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Patrimoniu și Turism Cultural, Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai, precum și a colegilor mei din primărie am luat parte la inaugurarea Turnului Pompierilor. transmite Emil Boc.

Turnul Pompierilor din Cluj a fost deschis publicului. „Turnul celor 3 vârste” este redat clujenilor într-o formă consolidată și modernă. Intrarea este gratuită!

Mesajul transmis cu ocazia evenimentului de deschidere poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni/videos/1532827183908555/

Proiectul câștigător pentru reabilitarea monumentului istoric a fost selectat în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.

La nivel local, Turnul Pompierilor devine cel de-al șaselea obiectiv al Centrului de Cultură Urbană al Primăriei Cluj-Napoca, alături de Clădirea Casino din Parcul Central, Turnul Croitorilor, Centrul pentru Tineret și cinematografele Dacia și Mărăști. Turnul Pompierilor poate fi vizitat zilnic, inclusiv în weekenduri între orele 09:00-17:00.

Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul scării interioare, parcurgându-se în acest fel etapele istorice ale turnului.

Scara interioară a turnului dispune de un spațiu expozițional care poate găzdui mici expoziții de artă (în casete special amenajate) sau de artă digitală (video-proiecție). Astfel, artiștii, asociațiile de artiști plastici sau instituțiile culturale vor putea propune – prin parteneriate sau convenții de colaborare – idei de expoziții și manifestări artistice, prin intermediul funcționarului public Antonia. Link solicitare organizare expoziție: https://e-primariaclujnapoca.ro/registratura/cereri/… .

În cadrul monumentului istoric sunt acum etalate expoziții remarcabile:

– Expoziția „Turnul Croitorilor, Turnul celor trei vârste”, organizată de Departamentul de grafică al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (fotografii și gravuri de arhivă, planșe cu procesul de reabilitare)

– Expoziția cu obiecte vechi specifice activității de stingere a incendiilor din colecția Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj (ISU Cluj)

– Expoziția digitală cu fotografii de arhivă care îi prezintă pe salvatorii clujeni de-a lungul timpului, realizată cu sprijinul ISU Cluj.

De asemenea, cu ocazia deschiderii Turnului, pe strada Tipografiei au fost amplasate două hipo-pompe de mari dimensiuni (instalații de stingere a incendiilor) cu o vechime de aproximativ un secol.

Proiectul „Revitalizarea Turnului Pompierilor” a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Valoarea totală a investiției: 11.108.771,11 lei cu TVA.

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole