fbpx
16.1 C
București
marți, martie 21, 2023

Transilvania este sau nu ferită de cutremure? Care sunt cele mai periculoase zone din România, de altfel o țară cu risc seismic ridicat. Răspund seismologii!

Trebuie citit

- Publicitate -

Cele mai sigure orașe din România în cazul unui cutremur sunt cele din zona Transilvaniei, principalele fiind Alba Iulia, Cluj-Napoca și Oradea. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific INFP, a analizat, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, harta seismică a României.

Deși România este o țară destul de ferită de astfel de hazarde, cum ar fi cutremurele puternice, are un potenţial seismic ridicat, conform studiilor realizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Așadar, în orice moment s-ar putea produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea. Iar această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Printre cele mai mari cutremure ce au avut loc in perioada 984 – 2016 se regăsesc și zona Făgăraș-Câmpulung, Banat, Shabla și Crișana-Maramureș.

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, seismologul Gheorghe Mărmureanu, a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro faptul că orice cutremur din Turcia nu are nicio influență seismică asupra României.

”A discuta despre un cutremur similar Turciei înseamnă a dicuta despre altceva care nu e caracteristic României, și nici Europei. Nu are rost să comparăm pentru că sunt în situații diferite”, a adăugat Gheorghe Mărmureanu. Totodată, el a explicat și traseul seismologic care a avut loc în Turcia până la producerea dezastrului cu peste 34.000 de victime.

”Există o falie puternică ce pleacă din zona Armeniei și merge paralel cu falia Mării Negre, ajunge până în Bosfor apoi merge mult mai departe, până în Oceanul Atlantic”, a spus profesorul Mărmureanu. ”Turcia are o cantitate imensă de energie. Acum 12 ani cred a mai fost un cutremur, acest cutremur a luat-o prin Algeria și a ajuns în Oceanul Atlantic dar nu s-a întâmplat nimic”, mai spune seismologul.

Cele mai sigure zone din România

Acesta a precizat că Transilvania este cea mai ferită zonă în cazul unui cutremur:  ”Transilvania este cea mai ferită și o parte din Banat, dar în principal Transilvania”.

Iar la întrebarea legată de un posibil seism în București, Gheorghe Mărmureanu a fost rezervat și i-a liniștit pe români cu răspunsul său. ”Sunt foarte multe clădiri prost făcute, dar sunt și multe bine făcute”, a precizat acesta.

Mai mult, profesorul a precizat că nu va fi un astfel de cutremur major în România înainte de anul 2040, potrivit estimărilor sale.

Care sunt țările cu cel mai ridicat risc seismic din Europa

Europa are o istorie îndelungată de cutremure grave, conform INFP. Cel mai distructiv cutermur din istoria Europei a fost pe data de 28 decembrie 1908, în strâmtoarea Messina din sudul Italiei, care a nivelat oraşele Messina din Sicilia şi Reggio di Calabria. Atunci, cutremurul cât şi tsunami-ul provocat de acesta au ucis aproximativ 100.000 de oameni. 

Întrebat ce țări din Europa sunt predispuse seismicității, Gheorghe Mărmureanu a confirmat că Italia ar fi țara cu cel mai ridicat risc seismic la nivel european. Principalul motiv ar fi poziționarea sa pe mai multe linii de falie. Două dintre cele mai devastatoare seisme au fost cutremurul de la Messina din 1908, care a ucis peste 75.000 de oameni, și cutremurul din Irpinia din 1980, unde au fost peste 2.400 de morți.

Chiar și așa, Europa ar fi ferită de seisme, conform profesorului Gheorge Mărmureanu.
”Europa nu are probleme. Germania nu are cutremure, Franța nu are. Italia mai are. Iugoslavia s-a schimbat foarte mult, nu prea mai sunt, dar zona cu centrul cel mai puternic e Italia”.

Sursa: stirilekanald.ro

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole