fbpx
16.1 C
București
marți, martie 21, 2023

Străinii sunt îndrăgostiți de Apuseni. Cum vor să salveze casele acoperite cu paie?

Trebuie citit

- Publicitate -

Voluntari din Marea Britanie s-au îndrăgostit de casele acoperite cu paie din zona Trascău a Munților Apuseni și doresc să contribuie la salvarea unora dintre acestea.

Străinii sunt îndrăgostiți de Apuseni. Cum vor să salveze casele acoperite cu paie?

În sudul Apusenilor, pe teritoriul comunelor Râmeț, Ponor și Întregalde sunt zeci de construcții vechi unele de aproape 150 de ani, aflate într-o stare avansată de degradare.

Specificul acestora este faptul că au fost acoperite cu paie, o modalitate ieftină și foarte durabilă identificată de oamenii locurilor. Chiar şi în prezent, oamenii locurilor, mai ales în zona Trascău, îşi acoperă în continuare imobilele la fel ca strămoşii lor în urmă cu sute de ani

Acoperiș refăcut de voluntari

În aprilie 2022, voluntari din şase ţări (majoritatea din Marea Britanie) au reconstruit la Râmeţ acoperişul de paie al unei case.

Principalele activităţi desfăşurate au fost înlocuirea lemnului degradat (leţuri, coșoroabe, streşini și ţepuşe) şi refacerea învelitorii de paie. Lemnul folosit, mesteacăn și fag, provine din zonă, iar paiele au fost achiziţionate de la o gospodărie din Galda de Jos.

S-a insistat pe folosirea tehnicilor de construcţie tradiţionale prin prelucrări manuale ale lemnului. La îmbinări s-au utilizat aproximativ 80 de cuie de lemn, care au fost confecţionate la faţa locului.

În cursul lunii august, trei britanici au revenit la Râmeț pentru a identifica construcțiile aflate într-o stare avansată de dregadare cu scopul de a realiza o hartă interatcivă, iar pe viitor unele dintre acestea să fie refăcute.

„Le inventariem și creeăm o hartă interctivă prin care încercăm să promovăm zona și să punem cât mai multe informații despre fiecare construcție”, spune Monica Oprean, de la Asociația Satul Verde, implicată în proiectul derulat la Râmeț.

Condiții stricte pentru un acoperiș durabil

Pentru ca un acoperiş moţesc să reziste intemperiilor, de la furtuni la iernile grele, cu multă zăpadă, panta lui trebuie să fie mai mare de 60 de grade, astfel încât apa să se scurgă rapid.

Paiele trebuie tăiate cât mai lungi, de preferat manual, în perioade ale zilei care nu sunt foarte călduroase, dimineaţa sau chiar noaptea, astfel încât ele să nu fie uscate şi să nu se fărâmiţeze la tăiere. Structura de susţinere a acoperişului moţesc se face, în zona Munţilor Apuseni, din lemn de brad şi de fag folosindu-se cuie de lemn.

Acoperişurile au fost perfecţionate de veacuri. Trebuie construite la un unghi precis, în funcţie de înălţimea lor, pentru a nu lăsa apa şi zăpada să se acumuleze, dar cu grijă ca tot acoperişul să nu se năruie.

Paiele din care sunt construite sunt, de cele mai multe ori, din secară, culese în momente speciale, toamna. Atunci spicul este mai lung şi mai rezistent. Se ştie bine că spicul de la munte este cel mai bun. Aşa au ajuns să reziste peste un secol.

Multe dintre aceste construcții sunt, însă, imposibil de refăcut datorită unei cutume care se păstrează de veacuri în zona Munților Apuseni. Este vorba despre principul „casei părintești care nu se vinde”. Cu alte cuvinte, urmașii celor care au trăit în aceste case preferă să le lase să distrugă decât să le vândă sau să permită refacerea acestora.

Citeste si: INCENDIU de vegetație violent, în Apuseni. Pompierii s-au luptat 10 ore cu flăcările

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole