Binele Comun
Toți ne dorim un job bun, un status social onorabil, o vacanță de vis alături de cei dragi, acces la servicii sociale de top, generic vorbind, ne dorim o stare materială care să ne ofere un confort social, atât pe plan personal cât si familial.
De ce? Pentru că toate acestea ne oferă siguranță, stabilitate, speranță de viață, dorința de mai bine, stări necesesare pentru o dezvoltare personală normală. Toate aceste idealuri nu pot fi atinse decât într-o societate stabilă, prosperă, dinamică, în care idealurile individuale si sociale sunt bine structurate pe un sistem de valori în care omul si profitul sunt într-un echilibru normal astfel încât să putem dobândi aceste obiective personale.
Statul este cea mai evoluată formă socială de organizare, el este o nevoie organizatorică umană, care să ofere posibilitatea, sau mai bine zis cadrul în care individul si comunitatea din care face parte, să poată progresa. Baza acestui cadru este contractul social care are ca scop principal binele comun.
Ce este binele comun? o întrebare pertinentă în zile noastre când parcă cu toții suntem într-o competiție permanentă pentru a ne atinge binele propriu fără a mai tine cont de aproapele nostru.
Ceea ce cred că trebuie să înțeleg este tocmai faptul că binele comun este de fapt o sumă a binelui individual. Că toți trebuie să ne conturăm propria bunăstare, bunăstare care însumată cu a celuilalt de lângă tine formează binele comun.