Sociologul Petre Pop : Acțiunea ca Soluție Socială

0
356

Acţiunea socială este o componentă socială deosebit de importantă. Este activitatea desfășurată de un individ, este socială în măsura în care comportamentul său se modifică prin acţiunea altui individ, în temeiul unor valori sau simboluri acceptate de membrii unui grup sau ai unei societaţi. Atunci când cetăţeanul nu este interesat sau dezamăgit de anumite laturi ale vieţii sociale, se lasă în vârtejul unor acţiuni politice, sociale care de cele mai multe ori nu îi sunt favorabile pe termen mediu şi lung. Se transformă practic într-un sclav, acceptând tacit, schimbările socio-economice, care de cele mai multe ori el nu rezonează cu acestea.

De asemenea, există şi concepţia elitistă, care vede în participarea individului la viaţa social-politică a comunităţii ca un act fără valoare, care sfidează validitatea judecăţii cetăţenilor asupra interesului colectiv. Practic, acesta este exclus, devenind un simplu consumator, pasiv, incapabil să participe la viaţa politică. La un moment dat se ajunge însă la formarea unei mase critice, care poate să acţioneze mai mult sau mai puţin violent, trecându-se de la apatie politică la acţiuni politice neconvenţionale, care împiedică un dialog raţional cu administraţiile publice.

Remediul este acţiunea!

Acţiunea bazată pe cunoaşterea drepturilor, dar şi a îndatoririlor, atât personale cât şi a celor care-i conduc. Libertatea individuală trebuie să rezoneze cu libertatea celorlalţi actori sociali pentru a nu se creea distorsiuni sociale.

PENTRU CĂ LIBERTATEA INDIVIDULUI ESTE, ALĂTURI DE VIAŢĂ, CEL MAI PREŢIOS AVUT! ŞI EA SE APĂRĂ DOAR PRIN ACŢIUNE. A MEA, A TA, A TUTUROR! SĂ PARTICIPĂM LA SCHIMBARE, ACTIV, PENTRU CĂ ACEASTA SE VA FACE!

 

Sociolog Petre Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.