fbpx
7.2 C
București
marți, martie 21, 2023

Semafoarele ar putea avea o a patra culoare în viitor. Vezi motivul!

Trebuie citit

- Publicitate -

Într-un viitor ipotetic în care mașinile autonome se vor înmulți pe drumurile tot mai aglomerate, semafoarele ar putea avea instalată o a patra culoare, una adăugată în beneficiul acelor vehicule cu conducere autonomă, scrie Science Alert.

Semafoarele ar putea avea o a patra culoare în viitor. Vezi motivul!

Pe măsură ce tot mai multe mașini autonome vor intra în uz, circulația pe carosabil s-ar putea să devină un chin, în sensul că traficul se va aglomera și, neavând la cine să mai zbiere ca să se calmeze, șoferii vor crea ambuteiaje și blocaje de nedescris.

Pentru a evita astfel de situații nedorite, o echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, au publicat în studiu în care explică de ce este nevoie de o a patra culoare la semafor.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord propun un semafor alb suplimentar care să semnalizeze șoferilor vehiculelor autonome (AV) în mod inteligent viitoarea intersecție. Raționamentul este că atât nivelurile de congestionare a traficului, cât și consumul total de combustibil ar putea fi reduse.

Această culoare ar fi cea albă (da, știm, albul nu e o culoare, ci o nuanță). Ea s-ar adresa strict șoferilor pe persoană fizică, nicidecum mașinilor autonome. Mașinile autonome comunică oricum între ele, deci nu ar avea nevoie de ea. Această culoare s-ar aprinde în momentul în care șoferii primesc indicația de a urma mașina din față.

În acest fel, au arătat simulările computerizate, traficul ar deveni mult mai fluid și ar permite autoturismelor să iasă din intersecții fără să mai creeze ambuteiaje. Mai mult, ar reduce simțitor consum,ul de carburanți. Odată ce numărul vehiculelor autonome ar scădea sub 30% din totalul celor prezente într-o intersecție, șoferii s-ar putea coordona din nou doar cu ajutorul celor trei culori clasice ale semaforului.

Mașinile și camioanele care conduc ele însele nu vor trebui să se uite la semaforul alb, deoarece vor comunica cu el prin sistem wireless. Cu toate acestea, va acționa ca un semn pentru șoferii și pasagerii umani că ar trebui să urmeze conducerea vehiculelor cu conducere autonomă care se deplasează prin intersecție.

„Luminile roșii vor însemna în continuare oprire. Luminile verzi vor însemna în continuare plecați. Iar luminile albe le vor spune șoferilor umani să urmeze pur și simplu mașina din fața lor”, spune inginerul civil Ali Hajbabaie.

„Acest concept pe care îl propunem pentru intersecții, pe care îl numim „fază albă”, folosește puterea de calcul a vehiculelor autonome”, mai spune el.

Deocamdată, această propunere rămâne doar la stadiul de… propunere.

Nu avem încă tehnologia pentru a implementa așa ceva, deși se fac îmbunătățiri tot timpul. Acest studiu se bazează pe o investigație anterioară din 2020 a acelorași cercetători, în care fluxul de trafic a fost controlat de un computer central conectat la intersecție.

Autorii studiului publicat în revista IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems recunosc că implementarea acestui sistem ar costa enorm dar, zic ei, poate că un program pilot ar convinge autoritățile că așa e mai bine.

Citeste si: Accident între două TIR-uri, pe un drum din Cluj

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole