,,Secession în Târgu Mureș” – Ziua Modială Art Nouveau 2017

Pe 10 iunie 2017, Institutul Național al Patrimoniului organizează, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi Muzeului Judeţean Mureş,turul ghidatSecession în Târgu Mureș”. Proiectul se înscrie în seria de acţiuni la nivel naţional organizate de Institutul Naţional al Patrimoniului pentru a marca Ziua Mondială Art Nouveau 2017.

 Ziua Mondială Art Nouveau a fost stabilită pe 10 iunie 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează evenimente variate ce scot în evidență valorile acestul patrimoniu cultural, implicând comunitățile locale.

Curentul Art Nouveau a avut, pe teritoriul României, expresii diferite, motivate de realitățile politice și culturale de la începutul secolului XX. De la Secessionul de factură Austro-Ungară din vestul țării, la cel de inspirație maghiară din centrul Transilvaniei și până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanța, variațiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, din păcate puțin cunoscut și apreciat de publicul larg.

Institutul Național al Patrimoniului (INP), partener al proiectului european „Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region” care se desfăşoară în perioada 2017-2019, având ca lider de proiect Municipiul Oradea, organizează o primă serie de acțiuni cu scopul de a crește nivelul de conștientizare şi de cunoștințe despre patrimoniul Art Nouveau din Romania în rândul publicului.

Ca partener de specialitate al proiectului, INPva elabora, în cadrul consorțiului internațional, o strategie de promovare și punere în valoare a acestei categorii de patrimoniu, bazată pe o cercetare de teren aprofundată, la nivel național, urmată de identificarea modalităților și oportunităților de sprijinire a inițiativelor centrate pe reintegrarea arhitecturii Art Nouveau în viața comunităților.

 

Descrierea turuluiSecession în Târgu Mureș”.

Turul organizat la Târgu Mureş de către Institutul Național al Patrimoniului este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş, Muzeului Judeţean Mureş și a d-lui dr. Kálmán Attila, istoric şi profesor de istorie. Vor fi prezentate clădiri emblematice din centrul oraşului, precum Palatul Culturii și Palatul Administrativ, opere ale unor arhitecți reprezentativi pentru curentul Secession – Dezső Jakab și Marcell Komor. Participanții vor avea posibilitatea de a afla în detaliu istoria și valoarea culturală a acestor monumente istorice deosebite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This