fbpx
11.4 C
București
duminică, aprilie 2, 2023

Schimbări majore în legea pensiilor: Ce pensie primești dacă ai cotizat mai puțin de 15 ani la stat?

Trebuie citit

- Publicitate -

Schimbare majoră în legea pensiilor pentru angajații care au cotizat la sistemul public doar 10-15 ani.

Aceștia vor avea dreptul la pensie când vor împlini vârsta necesară. Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă.

Schimbări majore în legea pensiilor: Ce pensie primești dacă ai cotizat mai puțin de 15 ani la stat?

Astfel, se face o diferență între salariații care au contribuit la sistemul de pensii de stat între 10-15 ani și cei care au plătit timp de peste 15 ani. Ultimii vor primi 45% din salariul minim brut, la care se adaugă 1% pentru fiecare an de vechime.

Până acum, nu exista nicio diferență în funcție de anii lucrați de către cei care beneficiază de pensia minimă.

Câți bani primești la pensie

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

În cazul în care, din calculul pensiei, rezultă o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, arată noua Lege a pensiilor.

Cât este pensia de urmaș

În privința pensiei de urmaș și ajutorul pentru soțul supraviețuitor, după decesul unuia dintre soți, cel care a rămas în viață și are vârsta de pensionare, va primi 25% din pensia persoanei decedate.

„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus faţă de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie. Este vorba de ajutorul pentru soţul pensionar supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, relevă actul normativ.

Citeste si: Vești proaste pentru cei care mai vor să cumpere ani de PENSIE: s-a scumpit VECHIMEA în muncă!

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole