fbpx
2 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

România a declarat ”Stare de Alertă Epidemică”, din cauza GRIPEI. Ce se va întâmplă la ȘCOALĂ? Profesorii și elevii au primit mesaje cu măsurile instituite de ministerul sănătății

Trebuie citit

- Publicitate -

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat într-o conferință de presă că nu se declară, încă, existența unei epidemii de gripă în România. În schjimb, autoritățile au ”intitulat” situația din prezent drept o ”stare de alertă epidemică”.

România este în ”stare de alertă epidemică”, din cauza GRIPEI. Ce se va întâmplă la ȘCOALĂ? Profesorii și elevii au primit mesaje cu măsurile instituite de ministerul sănătății

Conferința de presă organizată de ministrul Alexandru Rafila, la care a participat și ministrul Educației, Ligia Decu, a fost transmisă LIVE pe PRO TV NEWS.

Rafila a precizat că nu declară epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.

Întrebat, în conferinţa de presă, dacă România se află în stare de alertă epidemiologică, Rafila a răspuns: „Da, aşa o să o intitulăm, pentru că aşa este formulată. Instrucţiunea se va referi la o stare de alertă epidemică”.

Triaj epidemiologic zilnic în școli și purtarea măștilor

Autoritățile sanitare au pregătit un set de recomandări la nivel național, pentru a preveni răspândirea gripei. Sunt vizate, în primul rând, școlile și grădinițele, unde riscul de infectare este foarte ridicat, odată cu reînceperea școlii.

Printre acestea se numără realizarea unui triaj epidemiologic zilnic, acolo unde este posibil, dar și folosirea măștilor sanitare.

De asemenea, oficialii din Sănătate vor recomanda izolarea voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, încurajarea vaccinării antigripale a personalului din școli, asigurarea materialelor pentru dezinfecția mâinilor și suprafețelor, aerisirea încăperilor, etc.

Toate aceste măsuri au caracter de recomandare, nu sunt obligatorii.

Pe de altă parte, autoritățile își propun să reactiveze vechile centre de evaluare COVID, în care de această dată ar urma să fie evaluate cazurile de gripă și viroze respiratorii.

Această măsură ar degreva camerele de gardă și unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, care, în prezent sunt supraaglomerate de pacienți cu simptomatologie gripală.

Oficialii din Sănătate se așteaptă, de asemenea, la o creștere a cererii de vaccinuri antigripale, în zilele următoare.

În acest sens, ar putea recomanda o redistribuire a stocurilor de vaccinuri gripale către cabinetele medicilor de familie care au mai multe cereri de vaccinare de la pacienții lor.

Cursurile şcolare vor fi reluate normal

”Precizăm, înainte de toate, că şcolile se vor redeschide în condiţii normale şi nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid”, a transmis Ministerul Educaţiei după întâlnirea convocată de Ministerul Sănătăţii, la care a participat ministrul Ligia Deca însoţită de secretarul de stat Sorin Ion.

Spitalele restricționează vizitele la pacienți 

Referitor la lipsa unor medicamente din farmacii, Alexandru Rafila a precizat că de o lună poate fi observată o creştere mare a consumului de antitermice şi antiinflamatoare.

”Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populaţia, medicii şi farmaciştii să elibereze medicamente similare care conţin aceleaşi substanţe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa patru milioane de comprimate la nivel naţional, nu e penurie”, a completat ministrul Sănătăţii.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista medicamentelor pe bază de ibuprofen, paracetamol şi oseltamivirum (antiviral pentru gripă), potrivit pentru adulţi şi copii.

Pe de altă parte, unele unităţi medicale au decis deja să restricţioneze vizitele la pacienţii internaţi. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, măsura de suspendare a programului de vizite pentru rudele şi prietenii bolnavilor internaţi va intra în vigoare vineri, pe fondul creşterii accelerate a numărului cazurilor de infecţii respiratorii.

Citeste si: EPIDEMIE de GRIPĂ în România. Ce măsuri vor lua azi autoritățile?

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole