Proiectele cu finanțare norvegiană ale Consiliului Județean Cluj, vizitate de Ambasadoarea Norvegiei

0
342

Consiliul Județean Cluj a primit vineri, 9 iunie 2017, vizita doamnei ambasador a Regatului Norvegiei la Bucureşti, E.S. Tove Bruvik Westberg. Vizita în județul Cluj a fost prilejuită de sărbătorirea a zece ani de granturi SEE (Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European) și norvegiene implementate în Romania.

Profit de această ocazie pentru a mulțumi părții norvegiene pentru tot sprijinul acordat. Dincolo de finanțarea în sine, mai mult decât consistentă, aceste granturi ne-au permis să avem acces la expertiză și la terapii ultramoderne și inovatoare” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

În acest context, dorința doamnei ambasador a Norvegiei a fost aceea de a cunoaște  îndeaproape proiectele finanțate din granturi norvegiene și implementate de Consiliul Județean Cluj în această perioadă și, mai ales, rezultatele și impactul pe care acestea le-au generat în rândul beneficiarilor. În acest sens, o primă vizită efectuată a fost cea de la Liceul Tehnologic Special „Samus”, instituție de învățământ special aflată sub autoritatea forului administrativ județean, locație în care Excelența Sa a vizitat camera de stimulare senzorială achiziționată din fonduri norvegiene în cadrul proiectului ,,Inovare prin acţiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale”. Astfel, doamna Tove Bruvik Westberg a luat un prim contact cu dotările inovatoare, de ultimă generație, ale acestui spațiu dedicat creșterii gradului de incluziune a nu mai puțin de 359 de tineri cu nevoi speciale, reușind să observe în mod interactiv modalitatea de utilizare a terapiilor din cadrul acesteia, inclusiv prin intermediul aparatului Solisten dedicat aplicării terapiei Tomatis.

Ulterior vizitei întreprinse în cadrul Liceului Special „Samus”, doamna ambasador s-a deplasat la secția în aer liber a Muzeului Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, pentru a îi fi prezentate cele două monumente istorice recent restaurate și conservate prin intermediul unui proiect finanțat, de asemenea, din granturi SEE și norvegiene, respectiv bisericile din lemn Petrindu și Cizer. Punerea în valoare a acestor monumente de o valoare patrimonială inestimabilă a reprezentat doar o etapă a proiectului de revitalizare a obiectivului muzeal administrat de forul administrativ judeţean prin intermediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Astfel, în primăvara acestui an, Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia și cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România a demarat și finalizat un concurs internațional de soluții care a urmărit identificarea celor mai bune idei pentru amenajarea și extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Competiția a fost adjudecată, în urma deciziei unui juriu internațional de experți, de către o societate de arhitectură din Cluj, acesteia fiindu-i atribuit și contractul de proiectare a lucrărilor de amenajare și extindere a secției în aer liber a Muzeului Etnografic cu o valoare estimată de 535.076 lei fără TVA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.