fbpx
8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Probleme grave la Azomureș. Peste 200 de angajați ar putea intra în șomaj tehnic

Trebuie citit

- Publicitate -

Azomureş, singurul producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, a anunțat, joi, că este forţat să adopte un nou set de măsuri de reducere a activităţilor de pe platforma de producţie pentru următoarele luni, fiind afectat de creşterea preţurilor la energie.

Probleme grave la Azomureș. Peste 200 de angajați ar putea intra în șomaj tehnic

Criza energetică de la nivel European determină managementul Azomureș, singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, să adopte un nou set de măsuri de reducere a activităților de pe platforma de producție pentru următoarele luni. Producția de îngrășăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022.”, informează reprezentanții companiei.

Potrivit acestora, în România, prețurile la gazul natural – materie primă principlă – au fost mult mai mari decât costurile de producție. În prezent, aproape 70% din producția europeană de îngrășăminte este oprită.

Se împlinește un an de când am atras atenția asupra problemelor ce pot apărea în zona industrială, odată cu creșterea prețurilor la energie. Valorile au început să crească din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după invazia Rusiei în Ucraina – piața energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului NorthStream 1.

În ciuda faptului că România a avut la dispoziție o schemă de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport pentru industria care folosește gazul natural ca materie primă în activitatea de producție. Populația este sprijinită prin plafonarea prețului la gaz și electricitate, dar ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile? Aici este cel mai mare pericol și din păcate suntem în situația de a lua noi măsuri, unele dintre ele cu impact asupra angajaților noștri”, a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomureș.

Alte măsuri aplicate

Sursa citată a mai precizat că firmele care asigură diverse servicii de mentenanță pe platforma Azomureș au fost anunțate că li se reduce activitatea cu cel puțin 30% în următoarele luni, cu un potential impact direct asupra angajaților acestor companii.

Alți peste 200 de angajați direcți ai Azomureș sunt și ei afectați, delegarea către alte companii sau șomajul tehnic fiind soluțiile identificate până acum.

Pentru schimburile de noapte și la sfârșit de săptămână se păstrează doar personalul esențial, ceea ce va reduce veniturile unui număr important de angajați. Din punct de vedere operațional, instalațiile sunt pregătite în orice să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.”, precizează compania.

Autoritățile din România vor avea la dispoziție, în curând, un nou set de măsuri ce poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizanților.

Conform Azomureș, aplicarea acestora reprezintă menținerea a mii de locuri de muncă active și încasarea unor venituri substanțiale la bugetul de stat, direct și indirect prin companiile care depind de marile platforme industriale.

Comisia Europeană a inclus industria fertilizanților în categoria celor „cheie”, care trebuie menținute în activitate prin acordarea unui sprijin financiar.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România.

Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești. Azomureș este parte din grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrășăminte și cereale la nivel global.

Citeste si: Explozie la Azomureș. Mesaje Ro-Alert în miez de noapte. Emisiile de amoniac sunt ținute sub control (VIDEO)

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole