Primul dialog cu cetățenii organizat în România, la Cluj-Napoca

0
214

Marți, 13 iunie, între 15.30 și 17.30, la Casino în Parcul Central va avea loc prima dezbatere cu cetățenii organizată în România de Comitetul Regiunilor (CoR). Alături de primarul Emil Boc, președintele CoR, Markku Markkulla va avea un dialog deschis și liber cu participanții pe tema „Reflectând asupra Europei, din inima Transilvaniei – 10 ani de când Clujul a devenit un oraș european”.

Acest dialog va avea loc în contextul în care, în perioada 10 – 14 iunie 2017 Clujul se transformă într-o adevărată platformă europeană de dialog, găzduind evenimente importante în domeniul inovației și comunicării – Conferința Comisiei Europene Open Innovation 2.0, tabără de dialog inovativ și Întâlnirea europeană a clusterelor inovative.

Publicul anticipat al acestui eveniment este reprezentativ pentru comunitatea clujeană și va fi format din studenți, membri ai societății civile, organizații non guvernamentale, reprezentați ai proiectelor din zona de start-up, antreprenori locali etc.

Scopul acestui eveniment este de a iniția dezbateri privind modul în care Europa este percepută la nivel local în această parte a Uniunii, precum și de a iniția un model ușor de replicat pentru comunitățile învecinate, privind inițierea unui dialog pe temele europene care îi preocupă pe cetățenii statelor membre.

Având în vedere apropierea momentului în care România va prelua președinția Uniunii Europene, în 2019, precum și contextul din ce în ce mai digital al lumii în care trăim, dialogul cu cetățenii va aborda problema coeziunii europene în viitor și va crea premise care să permită participanților să se simtă implicați, să poată contribui de la nivel local și regional pentru rezolvarea ”probelor” cu care reprezentanții politici ai Uniunii Europene se confruntă în această perioadă, în încercarea de a o menține cu adevărat unită.

Formatul va fi acela al unei dezbateri de maximum două ore, va fi inițiat prin susținerea unor prezentări ale invitaților, urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri, implicarea directă și exprimarea liberă fiind încurajate și susținute.

Dat fiind profilul academic al Clujului ne bazăm pe parteneriatul cu universitățile în acest proiect, participarea acestora fiind complementară, necesară și în măsură să contribuie la obținerea unor serii de reflecții privind viitorul Europei – o voce de la nivel local și regional a comunităților care își asumă reconstruirea încrederii în proiectul european.

 

PROGRAM

 

h..15.30-16.00          Înregistrarea participanților

                                   Cafea, bun venit

  1. 16.00-16.15 Prezentarea moderatorului referitor la sondajul opiniei cetățenilor cu privire la Europa

Moderatorul prezintă tema dezbaterii:

„Reflectând asupra Europei, din inima Transilvaniei – 10 ani de când Clujul a devenit un oraș european”

Aderarea României la  EU a coincis cu debutul uneia dintre cele mai prospere și dinamice perioade economice pentru orașul nostru. Cu o demografie unică în Europa, un mediu colaborativ (autorități locale, mediul de afaceri, universități, implicare cetățenească activă) Clujul a devenit un bun model al felului în care Uniunea Europeană poate avea un impact în dezvoltarea comunităților locale și regionale.

Inovația este un factor-cheie pentru dezvoltarea economiei locale, iar UE poate susține în mod direct și poate oferi suport comunităților pentru a se dezvolta din această perspectivă, oferindu-le oportunitatea de a folosi în mod eficient resursele locale, pentru a aduce valoare adăugată  pieței europene, creând modele ce pot fi replicate în alte orașe și regiuni ale Uniunii Europene.

 

  1. 16.15-17.15 Dialog cu:

                                   Markku Markkula, Președintele Comitetului Regiunilor

                                   Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

 

17.15 -17.30             Concluzii

Locație

Centru de Cultură Urbană Cazino, Cluj-Napoca

Parcul Central

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.