fbpx
0.6 C
București
duminică, ianuarie 29, 2023

Ne confruntăm cu cel mai agresiv val de VIROZE din ultimii 10 ani, mai rău ca-n pandemie: covid, gripă și bronșiolită. Antibioticele sunt INUTILE!

Trebuie citit

- Publicitate -

Așteptările medicilor s-au adeverit. Ne confruntăm cu cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimii 10 ani. Sunt de două ori mai mulți copii bolnavi față de media înregistrată până acum, iar secțiile ATI sunt pline.

Numărul îmbolnăvirilor cu gripă și viroze este în creștere. Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline de români de toate vârstele cu febră, frisoane și tuse, iar medicii fac față cu greu numărului mare de pacienți.

Din cauza aglomerației, în multe spitale sunt cozi lungi la care se așteaptă ore multe. Ne luptăm în același timp cu gripă, Covid și cu viroze, ne transmit medicii, care spun că acest val se va încheia abia în primăvara. Nevoia de medicamente este mare, iar unele farmacii fac față cu greu cererii.

Părinte: Temperatură, tuse, frisoane, cam astea sunt principalele simptome. Am doi copii, sunt internați deja, soția e internată aici. Acum am venit și eu. Aceleași simptome au avut și ei înainte de Crăciun. Au avut temperatură, frisoane, cam asta în mare”.

După doi ani de pandemie, traversăm un sezon cu multe infecții respiratorii, spun medicii. Ne luptăm în același timp cu gripă, viroze și infecții cu SARS-Cov-2.

Ne confruntăm cu cel mai agresiv val de VIROZE din ultimii 10 ani: covid, gripă și bronșiolită. Antibioticele sunt INUTILE!

Situația e îngrijorătoare.
Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate” a atras atenția, la Digi24.ro, Mihai Craiu,  medic pediatru.

Dr. Mihai Craiu atrăsese atenția de mai bine de o săptămână că ar putea urma o creștere a cazurilor de viroze în rândul copiilor, ceea ce s-a și adeverit.

Mă gândesc că familiile se vor reuni, vor fi câteva zile de minivacanță, câteva zile în care putem ieși în natură, indiferent de vreme. Sau putem să ne „aglomerăm” în spații închise?! Cei care au în familie copii foarte mici ar trebui să încerce să evite aglomerația. Mai ales … indoor. Căci valul de bronșiolite crește tot mai mare”, atrăgea atenția cunoscutul pediatru.

La sfârșitul lunii trecute și dr. Sandra Alexiu, medic de familie și membru în Societatea Europeană de Boli Infecțioase Pediatrice, atrăgea atenția că ne confruntăm cu o criză a medicamentelor.

Nu va fi bine deloc

Se găsesc cu greu antitermice și foarte greu antibiotice, mai ales pentru copii. Nu știu dacă să mă bucur, sau să fiu îngrijorată, nu știu dacă pleacă din țară sau sunt în stocuri prin case. Oricum, în perspectiva valului de viroze grele care abia începe, nu va fi bine deloc...”, spunea atunci cunoscutul medic.  

Medicul a făcut apel către persoanele tentate de automedicație și – mai ales – către părinți să folosească antibiotice (și medicamente, în general) numai la recomandarea unui medic.

„E sezonul virozelor. Ne așteptăm la Covid-19, la Gripă și Bronșiolită (devastatoare la sugari și vârstnici!!!!), la crize de tip astmatic declanșate de viroze. Pentru toate acestea nu folosim antibiotice. Sunt inutile, ba chiar mai rău ne fac”, a avertizat medicul.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”: „E clar că adresabilitatea a crescut mult, cu 70%, se întâmplă în primul rând la copii, dar și la adulți. Cei mai mulți au forme ușoare, dar dacă este o persoană în vârstă sau un copil foarte mic, el trebuie să fie monitorizat. Sfatul e să nu ajungă de la început la camera de gardă, să ia legura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru”.

Beatrice Speteanu, farmacist: „În ultimele trei, patru zile, cea mai mare cerere este de oseltamivir, care este singurul antiviral pentru gripa de tip A. Teoretic, noi credeam că avem stocuri sufieciente, dar acum nu știm dacă până la finalul anului o să mai avem pe stoc. La tot ce înseamnă antitermice, atifebrile, ibupofren și paracetamol, există variante, mai ales pentru copii sunt supozitoarele fabricate la noi în țară”.

Citeste si: În plin sezon epidemic de VIROZE mai multe medicamente lipsesc din farmacii. Ce recomandă Rafila?

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole