MRP lansează programul ,,Limba română, educație și comunicare” în Belgia

În perioada 6-8 iunie, a.c., ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a efectuat o vizită în Regatul Belgiei, la Bruxelles.

Cu acest prilej, demnitarul român a avut întrevederi cu reprezentații mediului asociativ din Belgia, precum Arthis – Casa de Cultură Belgo-Română, EuropaNova Bruxelles, RomBel – Comunitatea Românilor din Belgia, Centrul de Expertiză Europeană – EuroPuls sau GRASP -Societatea Globală a Tinerilor Profesioniști și Studenți Români. De asemenea, au avut loc întâlniri cu exponenți ai mediului de afaceri, membri ai mediului studențesc și ai clerului românesc din teritoriu, precum și cu reprezentanții mass-media de limba română.

În acest context, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a lansat programul „Limba română, educație și comunicare” și în Belgia.  Astfel, au fost  distribuite, asociațiilor românești, manuale și suporturi de curs în limba română pentru clasele primare, însoțite de CD-uri cu lecții pentru predare interactivă.

Totodată, în cadrul întâlnirilor, ministrul a susținut sesiuni de informare și prezentare a obiectivelor și prerogativelor MRP, evidențiind acțiunile dedicate promovării și menținerii limbii române, ca element identitar, în domeniul educației, mass-media, precum și în viața cotidiană. Discuțiile au vizat și eforturile depuse de Guvernul României prin programele dedicate reinserției românilor care decid să se întoarcă în țară, precum proiectul platformă derulat de MRP și intitulat „Bursa locurilor de muncă”, sau proiectul Diaspora „Start-up”.

Au fost prezentate liniile de finanțare, procesul și documentația necesară în vederea accesării de fonduri nerambursabile prin MRP, precum și noile schimbări legislative aduse de minister prin Legea nr. 299/ 2007 și Legea nr. 86/2016, dar și prin Strategia națională privind relația cu românii de pretutindeni 2017 – 2020 și impactul acestora asupra relației dintre instituțiile statului român și comunitățile românești din afara granițelor.

În decursul zilei de 8 iunie, ministrul MRP a avut o întrevedere și cu Emir Kir, primarul localității Saint Josse-ten-Noode, Bruxelles. Ca urmare a discuțiilor, oficialii au propus posibilitatea derulării unor schimburi de experiență și bune practici între reprezentanții ministerului și membrii instituției belgiene pe tema comunității românești din Belgia și a celei belgiene din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This