MESAJUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAŢIONALE CU PRILEJUL SĂRBĂTORIRII ZILEI STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII (12 noiembrie 2017)

Sunt deosebit de onorat să vă transmit salutul meu şi al echipei de conducere a ministerului, dumneavoastră, profesioniştilor care faceţi parte din organismul superior de concepţie şi comandă al Armatei României, Statul Major al Apărării.

Înfiinţat ca structură de conducere a instrucţiei ostăşeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 din 12 noiembrie 1859, cu rol principal de uniformizare a armatelor celor două principate româneşti după unirea acestora, Statul Major al Apărării, indiferent de denumirea purtată, a fost unul dintre pilonii pe care s-a construit armata modernă din zilele noastre.

Cei care au făcut parte din această structură de elită a armatei au condus acţiunile militare ale ostaşilor noştri în timp de război şi au reformat şi înzestrat organismul militar. Chiar şi în acest moment, peste 900 de militari execută misiuni de luptă în diferite teatre de operaţii. Este o mare realizare pentru dumneavoastră, care,
24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, conduceţi, coordonaţi, monitorizaţi şi sprijiniţi activitatea acestor militari pentru a-şi îndeplini ireproşabil misiunile şi vă sunt recunoscător pentru acest lucru.

Anul 2017 este, în primul rând, anul modernizării Armatei României. Transformarea Statului Major General în Statul Major al Apărării, cu rol esenţial în planificarea şi conducerea operaţiilor, demararea programelor esențiale de înzestrare și echiparea militarilor cu o nouă ținută combat sunt doar exemplele cele mai grăitoare ale acestui proces de reînnoire a organismului militar.

Totodată, vara anului 2017 a fost una fierbinte din punct de vedere al exercițiilor militare. Dacă ar fi să amintesc doar de Saber Guardian 2017, cel mai mare exerciţiu din istoria României, cu o participare de peste 25.000 de militari din 22 de țări aliate și partenere, și Noble Jump 17, cel mai mare exercițiu NATO din anul acesta, cu o participare de peste 4.000 de militari aliați, ne arată intensitatea și complexitatea muncii dumneavoastre. Acestea se adaugă la cele peste 100 de exerciții multinaționale și 400 naționale. A fost un efort deosebit pe linia planificării și conducerii și dumneavoastră, cei care ați coordonat tot acest proces, meritați aprecierile noastre.

Toate aceste activități, pe lângă rolul de instruire, au arătat capacitatea de reacţie şi descurajare a ţărilor aliate şi partenere într-un scenariu de apărare colectivă și gradul ridicat de interoperabilitate al forțelor.

 

Doamnelor și domnilor,

Armata României începe un amplu proces de înzestrare cu sisteme moderne de armament pentru toate categoriile de forțe și se prezintă ca o structură modernă și adaptată provocărilor momentului, garantă a suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării.

România s-a angajat în cadrul Alianței să aloce două procente din PIB pentru apărare începând cu anul 2017, pentru o perioadă de minimum zece ani. Planul pentru înzestrarea Armatei Române pentru perioada 2017-2026 cuprinde opt programe esențiale și a fost dezvoltat în concordanță cu fondurile alocate.

Vom începe de anul acesta programul de modernizare a Armatei României, prin achiziția primului sistem Patriot și a primului lot de transportoare blindate 8X8. De asemenea, se află în diverse stadii de pregătire achiziția de elicoptere de transport de la IAR Ghimbav, în parteneriat cu Airbus, și a elicopterelor de transport și de atac de la Bell Helicopters, în cooperare tot cu IAR Ghimbav.

Este un efort financiar uriaș și cer tuturor celor implicați meticulozitate în respectarea legislației și a procedurilor aferente tuturor achizițiilor.

Din păcate, trăim într-un mediu de securitate volatil, care are o influenţă directă asupra domeniilor organismului militar, vizând în mod deosebit optimizarea managementului resurselor pentru apărare şi aplicarea cu mai multă chibzuinţă a principiilor moderne de pregătire şi instruire pentru a face faţă noilor provocări.

Armata României reprezintă acum o construcţie nouă şi modernă, compatibilă cu armatele celorlalte state din NATO şi Uniunea Europeană.

Sunt multe de făcut în continuare pentru a fi eficienţi în faţa crizelor şi a operaţiilor militare la care vom lua parte şi sunt convins că acum, când sunt asigurate resursele necesare, va continua cu succes procesul de transformare a Armatei în toate sectoarele sale.

De Ziua Statului Major al Apărării vă felicit pentru stăruinţa şi abnegaţia cu care acţionaţi pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate şi vă urez succes în tot ceea ce întreprindeţi pentru creşterea prestigiului corpului de elită din care faceţi parte.

La mulţi ani!

 

 

MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE

 

MIHAI FIFOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This