fbpx
9.9 C
București
miercuri, martie 22, 2023

„Mamele minore sunt o realitate în România” – 16.500 de adolescente au născut doar anul trecut!

Trebuie citit

- Publicitate -

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a atras atenţia, miercuri, că mamele minore sunt o realitate în România, în contextul în care 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut doar anul trecut.

„Mamele minore sunt o realitate în România” – 16.500 de adolescente au născut doar anul trecut!

„Mamele minore sunt o realitate în România. 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut doar anul trecut, potrivit INS. Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa. Milităm pentru o creştere sănătoasă a natalităţii, iar copiii să aibă parte de grija familiei. Aceste mame sunt copii fără copilărie şi tinere fără adolescenţă. Întindem o mână de ajutor şi punem bazele unui proiect-pilot prin care ne asigurăm că fetele aflate în grija statului, pentru început, vor primi informaţii despre ce înseamnă şi ce implică o sarcină timpurie. Am avut o întâlnire de lucru cu Asociaţia ‘Şi eu am dreptul să fiu părinte’, condusă de doamna doctor Marilena Băluţă, specialist în obstetrică-ginecologie şi colegele sale din asociaţie, medicul Dr. Buşan Alina şi Anne Becheru”, a declarat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a precizat că, având sprijinul specialiştilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, îşi propune să ajungă în centrele rezidenţiale cu programul de educare şi informare „Copilul din umbră”.

„Practic, le vom oferi tinerelor ajunse în grija statului ore de educaţie sanitară unde vor obţine, de la medici şi persoane specializate, informaţii despre propriul corp, despre ce înseamnă o sarcină timpurie şi cum poate fi ea prevenită. Ştiu că este un subiect tabu, delicat, dar el trebuie abordat, mai ales cu aceşti copii fără o mamă sau un tată alături care să le ghideze paşii. Suntem în continuare ţara din Uniunea Europeană cu o rată mare de naşteri în rândul adolescentelor. Cred că dacă aceste tinere ar fi aflat din timp ce înseamnă să fii mamă s-ar fi putut evita sarcini nedorite, traumatizante, în urma cărora apar copii chinuiţi şi stigmatizaţi toată viaţa”. a afirmat Gabriela Firea.

În acelaşi timp, Firea a opinat că e nevoie de o implicare importantă din partea statului.

„Orele de educaţie sanitară în şcoli, cu acordul părinţilor, sunt extrem de importante. Însă, avem obligaţia să le oferim informaţii şi celor aproape 4.000 de fete şi adolescente care sunt acum în centrele rezidenţiale, în grija autorităţilor. Naşterea şi creşterea unui copil nu este un lucru simplu, iar la o vârstă atât de fragedă schimbă definitiv viaţa mamei. În calitate de ministru la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse am anunţat de la începutul mandatului că voi aduce la aceeaşi masă instituţiile şi organizaţiile non-guvernamentale din domeniu pentru a găsi împreună soluţii punctuale pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul adolescentelor. Începem cu acest proiect-pilot, dar lăsam uşa deschisă pentru orice alte sugestii, propuneri şi proiecte în acest sens, din partea societăţii civile”, a conchis Firea.

Citeste si: https://www.abcnewsromania.ro/social/masuri-de-sprijin-pentru-mamele-si-copiii-nou-nascuti-din-categoriile-cele-mai-defavorizate-din-campia-turzii%ef%bf%bc/

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole