Întâlnirea ministrului român al apărării Mihai Fifor cu secretarul american al apărării SUA, James Mattis

În contextul reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, care are loc la Bruxelles, în zilele de 8 și 9 noiembrie, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o convorbire ”tête-à- tête” cu secretarul american al apărării, James Mattis.

Cu acest prilej, a fost continuat dialogul inițiat în luna septembrie, la Washington, asupra priorităților strategice ale cooperării dintre România și SUA în domeniul securităţii şi apărării, evoluțiilor situației de securitate din regiunea Mării Negre, precum și a implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia privind întărirea posturii de descurajare și apărare a NATO.

În ceea ce privește Parteneriatul Strategic cu SUA, cei doi oficiali au discutat despre oportunitățile de întărire a cooperării bilaterale în scopul consolidării prezenței înaintate a Alianței pe flancul estic și al unei abordări unitare a acesteia, cu accent pe participarea SUA la inițiativele din regiunea Mării Negre. Reiterând faptul că România rămâne un partener solid, predictibil şi de încredere al SUA, Mihai Fifor a subliniat semnificația angajamentului SUA în regiune şi importanţa contribuţiei sale la implementarea prezenţei aliate adaptate la Marea Neagră.

Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost cooperarea dintre forțele armate ale României și SUA în Afganistan, în cadrul misiunii NATO ”Resolute Support”. Ministrul Fifor a arătat că România își respectă angajamentul de a continua participarea semnificativă la această misiune și de a contribui, astfel, la securitatea și stabilitatea Afganistanului.

„M-am întâlnit cu secretarul apărării James Mattis la doar o lună și jumătate de la vizita oficială pe care am avut-o la Washington, în septembrie, unde  am avut un foarte bun schimb de opinii pe temele de interes comun.  Este o dovadă clară a excelentelor relații de colaborare pe care am reușit să le intensificăm în acest an cu SUA. Am transmis cu această ocazie că România își menține angajamentele asumate în cadrul NATO și rămâne un aliat credibil și stabil în regiunea Mării Negre. De asemenea, am avut deosebita plăcere de a adresa secretarului apărării invitația oficială de a participa la reuniunea Bucharest 9 (B9), eveniment ce va avea loc anul viitor în România. Participarea SUA la întâlnirea în acest format va aduce cu siguranță consistență discuțiilor în vederea pregătirii Summit-ului NATO din iulie 2018”, a precizat ministrul Mihai Fifor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This