Europarlamentarul Laurențiu Rebega într-un schimb de opinii cu viitorul ambasador al SUA la Uniunea Europeană

Ieri, 23 mai, am participat, la Bruxelles, la o întâlnire deosebit de interesantă, în cadrul căreia dr. Ted Malloch, nominalizat pentru postul de ambasador al SUA pe lângă Uniunea Europeană, a vorbit despre: „What the new US presidential administration means for Brexit and the EU?”

Firul roșu al acestei expuneri a fost ideea că noul președinte american este exponentul unui alt fel de a face politică, una mai apropiată de cetățenii americani, care l-au votat tocmai pentru acest lucru. Ted Malloch a avertizat, de altfel, că toți membrii echipei Trump sunt solidari cu viziunea și obiectivele președintelui.

În acest context, diplomatul american și-a exprimat îngrijorarea față de exacerbarea sentimentelor antiamericane în Europa. În mod firesc, primul subiect abordat a fost NATO. Ted Malloch a subliniat că interesul strategic al Statelor Unite este ca NATO să fie, în continuare, instrumentul prin care trebuie să se prevină conflictele internaționale. Dacă Donald Trump a criticat NATO ca fiind costisitoare pentru SUA, a fost pentru a sublinia că toate țările membre trebuie să contribuie echitabil la finanțarea organizației. Nimeni nu poate pretinde să fie apărat pe gratis! Dacă Europa dorește NATO – și este clar că o dorește – trebuie să existe și o contribuție financiară europeană proporțională. În ceea ce privește Brexit-ul, diplomatul american a exprimat speranța că despărțirea nu va fi dură pentru că esențialul este de a avea relații bune și de acum înainte. Brexitul a fost o decizie democratică. Dar, pe de altă parte, Statele Unite nu se așteaptă ca alte țări europene să declanșeze referendumuri de ieșire din Uniune.

În finalul expunerii sale, Ted Malloch a punctat câteva argumente în sprijinul ideii că arhitectura lumii s-a schimbat fundamental în ultimii ani. Intrăm, a spus Malloch, întro „etică a națiunilor suverane” în relațiile internaționale.

Ideile exprimate de dr. Malloch sunt concordante cu foarte multe dintre pozițiile pe care eu însumi le-am susținut ca europarlamentar. Desigur, nu spun asta ca o laudă de sine. Este, însă, important ca toți politicienii români să înțeleagă această schimbare și să acționeze în cunoștință de cauză în interesul României. Din această perspectivă, și relația SUA-EU se va schimba; noua administrație americană va încuraja națiunile să fie mai active și mai responsabile pe plan internațional.

La sfârșitul evenimentului, am avut plăcuta oportunitate să schimb câteva idei cu dr. Malloch în privința locului pe care trebuie să-l aibă țara noastră în noua arhitectură europeană.

 

Europarlamentar Laurențiu Rebega

Vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This