fbpx
10.8 C
București
marți, martie 21, 2023

Europa se cutremură: Noi seisme vineri dimineața, în Turcia, Siria, România și mai nou în Croația și Bulgaria

Trebuie citit

- Publicitate -

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 s-a produs, joi, pe coasta Croației, potrivit datelor furnizate de Centrul seismologic european-mediteranean.

Europa se cutremură: Noi seisme vineri dimineața, în Turcia, Siria, România și mai nou în Croația

Epicentrul a fost înregistrat la o adâncime de 10 kilometri, la ora locală 10:47, la 36 de kilometri sud-est de Rijeka, al treilea oraș ca mărime din țară. Presa locală a transmis că seismul a fost resimțit și în Bosnia și Herțegovina vecină, pagubele fiind încă în curs de evaluare.

Acesta marchează un alt cutremur puternic în Balcani în această săptămână, în condițiile în care România a fost lovită luni și marți, în ambele cazuri cutremurele având magnitudinea de peste 5,0 grade pe scara Richter. Evenimentele vin după cutremurul mortal din Turcia și Siria de săptămâna trecută, informează agenția de știri Baha.

Un cutremur a avut loc vineri dimineața, în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) infromează că seismul s-a produs în zona Gorj, la ora 07:08.

Seismul s-a produs vineri dimineața, 17 Februarie, la ora 07:08. Cutremurul s-a înregistrat în OLTENIA, GORJ și a avut magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 5km.

Acesta s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 109km NV de Craiova, 111km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 158km SE de Timisoara, 177km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 206km V de Brasov, 208km E de Belgrade, 212km E de Zemun, 223km NE de Nis.

Un alt cutremur a avut loc în noaptea de joi spre vineri, la ora 00:18 și a înregistrat magnitudinea ml 2.9,la adâncimea de 3km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 107km NV de Craiova, 110km SV de Sibiu, 143km V de Pitesti, 160km SE de Timisoara, 180km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 204km V de Brasov, 210km E de Belgrade, 214km E de Zemun, 223km NE de Nis.

Joi, 16 februarie au fost înregistrate 15 cutremure în Gorj, cu magnitudini între 2 şi 4,2.

În urma seismului din 14 februarie s-au produs peste 315 replici, numai în noaptea de miercuri spre joi cinci dintre acestea depăşind 3 pe Richter.

„În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialişti în zonă pentru montarea a 3 staţii seismice şi 5 staţii GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea. Noile staţii seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică şi pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar staţiile GPS vor înregistra deformările crustale”, a scris INFP într-o postare pe Facebook.

Două cutremure minore au fost înregistrate și în Bulgaria, joi dimineață. Seismele s-au produs în regiunea Topolovgrad, potrivit unei referințe de pe site-ul Academiei Bulgare de Științe și al Centrului Seismologic European.

Primul cutremur a avut o magnitudine de 3,0 pe scara Richter la ora 7:11, la o adâncime de 9 km., iar la ora 7:58, instrumentele au înregistrat un al doilea cutremur cu magnitudinea de 3,2 pe scara Richter în aceeași zonă.

Turcia și Siria încă se confruntă cu replici ale cutremurelor majore din 6 Februarie.

Citeste si: Secole întregi de istorie, șterse în câteva secunde de cutremur: Legendara Antiohia e acum ruină, cea mai veche moschee din Turcia s-a prăbușit!

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole