fbpx
0.3 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

E Cod Portocaliu de VÂNT puternic în multe zone din țară. Vezi ce recomandări fac pompierii!

Trebuie citit

- Publicitate -

Recomandările pompierilor bihoreni pentru prevenirea situațiilor de urgență

generate de fenomenele meteorologice periculoase

Având în vedere atenționarea meteorologică COD GALBEN, emisă de  Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru județul Bihor, în intervalul          17 ianuarie, ora 11.00 – 19 ianuarie, ora 18.00, fenomenele avertizate vizând “intensificări susținute ale vântului, cantități importante de apă în zona montană”, respectiv avertizarea COD PORTOCALIU de vânt puternic și cantități însemnate de precipitații, valabilă pentru zona montană, în perioada 17 ianuarie, ora 22.00 – 18 ianuarie, ora 14.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă bihorenilor să evite deplasările pe durata manifestării fenomenelor prognozate și să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția.

E Cod Portocaliu de VÂNT puternic în multe zone din țară. Vezi ce recomandări fac pompierii!

În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția.

Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanță sigură  față  de  copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.

Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile. Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice.

Precipitații abundente (>90-100 l/mp), strat consistent de zăpadă la >2000 m alt. / intensificări puternice ale vântului 🌧❄️🌬

 1. Precipitații abundente
  🟧 COD PORTOCALIU
  ⏰ 17 ianuarie, ora 20 – 19 ianuarie, ora 05
  📍 Carpații Meridionali, Munții Apuseni și ai Banatului, nordul Carpaților Orientali
  ⚠️ În zona montană și submontană a județelor Caraș-Severin, Mehedinți, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Cluj, Maramureș și Bistrița-Năsăud, se vor semnala precipitații abundente, iar prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 60-80 l/mp și, în special în Carpații Meridionali, 100-120 l/mp.
  ❄️🌧 La altitudini sub 2000 m vor predomina ploile, favorizând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar în zona montană înaltă (peste 2000 m) va ninge abundent, stratul de zăpadă nou depus depășind 50-60 cm până la finalul intervalului.
  🌊 În acest context, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale.
  🟨 COD GALBEN
  ⏰ 17 ianuarie, ora 15 – 19 ianuarie, ora 20
  📍 nord-vestul și local sud-vestul țării, zonele montane aferente
  🌧 În intervalul menționat, aria ploilor va cuprinde treptat vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul teritoriului. În sudul Banatului, nordul Olteniei, al Crișanei și al Carpaților Orientali, Maramureș, nord-vestul Munteniei și în zona Carpaților Occidentali, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, pe arii restrânse, 40-50 l/mp. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar pe alocuri, temporar pot fi însoțite de descărcări electrice și măzăriche sau grindină de mici dimensiuni.

 1. Intensificări puternice ale vântului
  🟧 COD PORTOCALIU
  ⏰ 17 ianuarie, ora 20 – 18 ianuarie, ora 12
  📍 zona înaltă a Carpaților Meridionali și Munților Apuseni
  ⚠️ În intervalul menționat, la altitudini de peste 1800 m în zona Munților Apuseni și a Carpaților Meridionali, în special pe versanții nordici, vântul va sufla tare, cu rafale ce vor depăși temporar 130-140 km/h, la peste 2000 m viscolind puternic ninsoarea, spulberând zăpada și determinând reducerea vizibilității la zero.
  🟨 COD GALBEN
  ⏰ 17 ianuarie, ora 18 – 18 ianuarie, ora 16
  📍 vestul, nord-vestul, local centrul și sud-estul țării, zonele montane
  🌬 În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, jumătatea vestică a Transilvaniei, sud-estul Munteniei și în Dobrogea, vântul va prezenta intensificări susținute, cu viteze la rafală, în general, de 55-75 km/h, iar în zonele montane, peste 80-100 km/h.

Citeste si: METEO: Vreme deosebit de caldă, cu maxime de până la 21°C și intensificări ale vântului, în următoarea perioadă

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole