Dumitru Dobrican și Florentina și Petre Giurgi au fost sărbătoriți în cadrul Festivalului Național de Folclor ”Ion Petreuș”

În cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalului Național de Folclor ”Ion Petreuș”, desfășurat în Baia Mare, în perioada 21 – 22 iunie 2017, au fost sărbătoriți artiștii Dumitru Dobrican – care a împlinit 50 de ani de activitate și interpreții de muzică populară maramureșeană și Florentina și Petru Giurgi, care au aniversat 55 de ani de viață și 35 de ani de la debutul pe scena folclorului românesc.

”Ansamblul Folcloric Național <Transilvania> este o familie a marilor artiști maramureșeni. În cadrul evenimentului Tezaur folcloric – Festivalul Național de Folclor <Ion Petreuș> i-am sărbătorit pe artiștii Dumitru Dobrican și Florentina și Petre Giurgi, care de-a lungul anilor au fost colegi de scenă și prieteni ai regretatului Ion Petreuș. Au fost alături de maestrul Dumitru Dobrican, prieteni cărora le-a dăruit cântece instrumentale înfrumusețate cu versuri, care au fost dăruite mai departe publicului: Dinu Iancu Sălăjanu, Radu Ciordaș, Nicolae Furdui Iancu, Marius Ciprian Pop. Au fost prezenți la sărbătorirea taragotistului Dumitru Dobrican și prieteni dragi ai acestuia: Călin Breteanu, directorul Centrului pentru Conservarea și Tradiționale Suceava și rapsodul popular al folclorului teleormănean, Gelu Voicu. De la această întâlnire de suflet nu au lipsit reprezentanții executivului Consiliul Județean Maramureș, președintele Gabriel Zetea și vicepreședintelui Ioan Doru Dăncuș. Vicepreședintele CJ i-a conferit maestrului Dumitru Dobrican o distincție de excelență, în timp ce Televiziunea Română, prin producătorul emisiunii Tezaur Folcloric, Gheorghița Nicolae i-a dăruit artistului maramureșean Titlul de Excelență pentru merite excepționale în promovarea patrimoniului cultural material și imaterial. Emisiunea Tezaur folcloric este cea mai populară emisiune de folclor care, de peste 30 de ani, promovează valorile patrimoniului cultural material şi imaterial, din toate zonele ţării”, a arătat directorului Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, Iuliana Dăncuș.

Aniversarea celor 35 de ani închinați folclorului muzical maramureșean a soților Giurgi a fost un adevărat regal folcloric. Familii de artiști, prieteni de suflet ai familiei maramureșene Giurgi au fost joi seara pe scena Casei de Cultură din Baia Mare: Adriana și Mariana Anghel, Oana, Raluca și Adrian Stanca, Tudor și Nicolae Furdui Iancu. Angela Buciu, Leontin Ciucur și Ioan Sas le-au urat: La mulți ani, multă sănătate și iubire soților Florentina și Petre Giurgi, deoarece debutul lor scenic coincide cu anul în care cei doi artiști și-au legat destinele. Alături de aceștia s-a aflat și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care i-a felicitat și le-a dăruit o distincție pentru întreaga activitate. ”Folclorul, tradiția, portul popular și mândria de a fi maramureșean sunt promovate prin oamenii valoroși care ne reprezintă atât pe scenele din țară, cât și înafara granițelor țării. Le urez tuturor sărbătoriților mulți ani de activitate rodnică, care să ducă numele Maramureșului în fiecare colț al lumii. Felicit toți participanții la Festivalul Național de Folclor <Ion Petreuș>, iar reprezentanților Ansamblului Folcloric Național <Transilvania> le doresc mult succes în activitatea viitoare, apreciind performanțele pe care le-au obținut de-a lungul timpului, rezultate care onorează atât județul Maramureș, cât și Consiliul Județean. Totodată, apreciez prezența în Maramureș a Televiziunii Române prin emisiunea Tezaur Folcloric și îi aștept pe toți să revină pe plaiurile maramureșene și din calitatea de turiști”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, Florentina și Petre Giurgi au primit o diplomă de excelență, care le-a fost înmânată de ministrul secretar de stat, Alexandru Pugna. Cea mai frumoasă surpriză pentru soții Giurgi a constat în prezența Preasfințitului Iustin, Episcop al Maramureșului și Sătmarului, care le-a conferit Crucea Voievodală Maramureșeană.

Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” urează multă sănătate și fericire artiștilor Dumitru Dobrican, Florentina și Petre Giurgi, dorindu-le mult succes în activitatea viitoare. ”Aducem mulțumiri Consiliului Județean Maramureș pentru sprijinul pe care ni-l acordă la fiecare manifestare de anvergură”, a declarat directorului Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”, Iuliana Dăncuș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This