Doi căutători de comori din Alba și Mureș au descoperit un adevărat tezaur: monede dacice și romane

Căutătorii de comori sau cei pasionați de cercetarea unor zone istorice cu detectoare de metale se pot alege cu sume frumoase de bani, oferite de lege pentru descoperiri valoroase.

Doi căutători de comori din Alba și Mureș au descoperit un adevărat tezaur: monede dacice și romane

De pildă, două tezaure monetare dacice și romane, care ar fi evaluate la peste 100 mii de euro, au fost predate autorităților din Alba, iar cei care le-au găsit ar putea primi aproape jumătate din sumă.

Un IT-ist este pasionat însă de istorie și, de un an de zile, și-a cumpărat un detector de metale. Până acum a mai făcut 10 descoperiri, însă aceasta este cea mai importantă. La Noșlac, în județul Alba, pe un teren agricol, a găsit un tezaur imperial roman din monede de argint.

Csaba Kolozsvari: Am găsit oarecum locul sursă. Inițial am descoperit 60 pe care le-am predat a doua zi conform legii, după care de la 60 până la 109 monede. Este ca la vânătoare, un trofeu este încununarea hobby-ului.”

Un alt tezaur monetar dacic extrem de valoros ce conține peste 100 de monede, adevărate bijuterii numismatice gravate cu chipul zeiței Artemis, a fost descoperit întâmplător într-o pădure din Jidvei de un către un tânăr de 27 de ani din județul Mureș.

George Bounegru, arheolog, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia: „Se afla la mică suprafață, deasupra solului, iar parte dintre monede au fost duse pe cotoloanele, canalele unor animale de pădure. Sunt piese foarte valoroase.”

Fiecare piesă va fi expertizată de către specialiști pentru a-i putea fi stabilită valoarea cu exactitate, însă la o primă evaluare monedele găsite la Jidvei ajung să valoreze zeci de mii de euro pe piața de profil.

Cristian Găzdac, conf. Univ Facultatea de Istorie și Filozofie din Cluj: „Ele sunt extrem de frumoase, sunt considerate adevărate bijuterii ale gravării monetare, inclusiv în perioada antică, iar că valoarea de piață asemenea piese, discutăm de la 300 de euro până la 1000-2000 de euro. Cel care face descoperirea cere bonificație, conform legislației va fi 30%, iar în urma expertizei realizate se poate adăuga încă 15%.”

În România există peste 23.000 de posesori de detectoare de metale, iar în județul Alba în jur de 200 de persoane au acest hobby și dețin legal aparatură. Cei care fac astfel de descoperiri trebuie să anunțe imediat autoritățile în 72 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This