Dialogul cu producătorii locali important pentru CJ Mureş

Ieri la Tîrgu-Mureş, Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti a fost marcată prin două evenimente, respectiv o expoziţie de  Produse Agroalimentare Româneşti cu Vânzare organizată de Direcţia pentru Agricultură Mureş în colaborare cu Consiliul Judeţean, Primăria Tîrgu Mureş şi Prefectura Mureş precum şi o întâlnire între reprezentanţii autorităţilor locale şi producătorii din judeţ.

Aproximativ 20 de producători au răspuns invitaţiei la dialog adresate de Consiliul Judeţean Mureş, Direcţia pentru Agricultură şi DSVSA Mureş. Principala problemă ridicată de producătorii agricoli a fost cea a pagubelor create de animalele sălbatice, respectiv urşi şi mistreţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a prezentat demersurile realizate până acum în acest sens. În urma discuţiilor purtate autoritatea publică judeţeană va adresa o nouă scrisoare Ministerului Mediului iar producătorii şi-au arătat disponibilitatea de a se alătura demersurilor prin care se solicită măsuri pentru rezolvarea cazului pagubelor produse de animalele sălbatice.

 „Am avut astăzi o discuţie pe care o consider constructivă şi care a arătat că administraţia locală trebuie să fie prima care deschide canalele de comunicare cu cetăţenii. Am stabilit la finalul discuţiilor ca astfel de întâlniri să fie organizate de două ori pe an şi vom invita la aceste discuţii şi parlamentarii mureşeni precum şi reprezentanţii instituţiilor de profil” – a declarat Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş. 

În cadrul întâlnirii producătorii au semnalat şi probleme legate de desfacerea pe piaţa locală a produselor, respectiv, dificultăţile comercializării în reţelele de supermarketuri, sufocarea pieţelor cu intermediari, precum şi cuantumul taxelor de desfacere a produselor. Aceştia au propus ca în pieţele agroalimentare să existe o zi pe lună dedicată exclusiv producătorilor locali.

Judeţul Mureş se află pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte producţia de lapte, pe locul doi la efectivul de bovine şi pe locul IV în ceea ce priveşte efectivul de oi, dar există, de asemenea, suprafeţe semnificative cultivate cu cereale, legume sau fructe. Astfel, cetăţenii judeţului Mureş au posibilitatea să consume toată gama de produse alimentare de bază din producţia judeţului.

Consiliul Judeţean Mureş va continua demersurile pentru promovarea produselor agroalimentare mureşene prin realizarea unui dialog permanent cu producătorii, cât şi prin încurajarea turismului gastronomic prin intermediul Asociaţiei Visit Mureş, asociaţia nou-înfiinţată pentru promovarea turistică a judeţului Mureş.
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Mureş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This