Dacă Londra nu îi vrea, Bucureştiul ar trebui să-i ia. UBER îi propune Gabrielei Firea un pact pentru fluidizarea traficului rutier în Capitală. Unul ilegal.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) salută decizia primarului Londrei de a retrage licenţa UBER, pentru a respecta legislaţia britanică şi atrage atenţia asupra pericolului de a prelua chiar capitala României o formă de transport ilegal, dacă PMB va da curs invitaţiei firmei UBER de a fluidiza traficul cu ajutorul transportului neautorizat în regim de taxi, după ce firma UBER a lanst public această propunere.

În contextul în care autorităţile londoneze au respins categoric încercările firmei UBER de a eluda legislaţia britanică, firma a comunicat că este consternată de faptul că „departe de a fi deschisa, Londra este închisă companiilor inovatoare”. COTAR solicită PMB şi doamnei primar general, Gabriela Firea, un răspuns similar cu cel al primarului Londrei. Le amintim reprezentanţilor firmei UBER că principiile filosofice, de tipul „deschidere” şi „închidere” nu au nicio legătură cu aplicarea legilor în vigoare, care reglementează activităţi economice şi sisteme fiscale.

De asemenea, le reamintim reprezentanţilor firmei UBER şi susţinătorilor lor că orice întreprinzător, fie el producător, comerciant sau prestator de servicii, PFA sau firmă, şi-ar dori să îşi desfăşoare activitatea într-un paradis fiscal, să inventeze şi să implementeze sisteme informatice care simplifică activitatea, numai că fiecare stat are legi care reglementează foarte clar toate tipurile de activităţi economice şi modalităţile de plată, taxele şi impopzitele, iar în cazul transporturilor există foarte multe reglementări şi restricţii care trebuie să fie respectate şi care, dacă sunt încălcate, sunt sancţionate contravenţional, conform legilor în vigoare. Le reamintim reprezentanţilor UBER şi susţinătorilor lor că legile în vigoare îi obligă pe transportatori să respecte prevederile legale – şi aici amintim de cea din Codul Fiscal care ne obligă să facem toate încasările prin intermediul casei fiscale, aceată casă fiscală să fie metrologizată, sigilată an de an, nu prin GPS–ul  din aplicaţia Uber, Flayer, Bla bal car, etc. Dacă totul ar fi atât de uşor, am fi primii cumpărători ai acestor sisteme şi primii care le-am aplica, numai că LEGEA NE INTERZICE. Şi, dacă legea ne interzice nouă, transportatorilor autorizaţi, înseamnă că aceeaşi lege măcar ar putea să le interzică acelaşi lucru şi TRANSPORTATORILOR NEAUTORIZAŢI, chiar dacă ei declară că transportul pe care îl operează în afara LEGII nu este, de fapt, transport – o problemă de logică pe care trebuie să şi-o rezolve cei care o susţin.

De asemenea, toate prevederile legale, dacă nu sunt repectate, se sancţionează cu amenzi – unele de până la 25.000 de lei – şi pot duce la retragerea autorizaţiei de funcţionare, în anumite situaţii. Toate aceste reglementări sunt încălcate de firma UBER şi de toate celelalte firme care fac transport neautorizat de persoane, sub pretextul că sunt pionierii aplicării noilor tehnologii, deci trebuie să li se permită să încalce legile tuturor statelor în care îşi doresc să funcţioneze. În acest context, o firmă care pretinde că aduce pe piaţă un concept nou, prin încălcarea tuturor legilor care reglementează activitatea de transport persoane, nu face decât să declare pentru publicul larg şi pentru autorităţile de control că activitatea pe care o fac se desfăşoară în ilegalitate, dar pentru această activitate care se desfăşoară cu încălcarea legilor în vigoare se încasează bani, pentru care declară plata unor taxe şi impozite, dar nu pentru întreaga sumă, pentru că un procent – nici acesta fix – se duce către firma-mamă; şi reprezentând doar impozitele pe salariile celor pe care îi declară parteneri, fiind de fapt angajaţi fără respectarea legislaţiei muncii.

Primarul Londrei a declarat că a sprijinit pe deplin decizia de a revoca licența firmei UBER, pentru că toate companiile trebuie să „joace după reguli”. „Vreau ca Londra să fie în fruntea inovării și a noilor tehnologii și să fie o casă naturală pentru companii interesante noi care ajută londonezii prin furnizarea unui serviciu mai bun și mai accesibil. Cu toate acestea, toate companiile din Londra trebuie să se conformeze legilor, regulamentelor în vigoare, și să respecte standardele înalte pe care le așteptăm – în special în ceea ce privește siguranța clienților. Furnizarea unui serviciu inovator nu trebuie să fie în detrimentul siguranței și securității clienților, a companiilor licenţiate”, a adăugat primaurl Londrei.

În România, firma UBER funcţionează în continuare fără autorizaţiile pe care legile în vigoare le impun pentru transportul de pesoane, dar nicio autoritate a statului nu le îngrădeşte activitatea şi nu le aplică amenzi. Simpla declaraţie, din partea firmei UBER, conform căreia transportul de persoane în regim de taxi nu este transport de persoane în regim de taxi nu ar trebui să păcălească nici instanţele de judecată şi nici autorităţile. Nici conceptul filosofic de ride sharing nu este reglementat prin legislaţia în vigoare şi nici nu poate fi probat, pentru că teoria ride sharing contrazice practica: ceea ce ar trebui să însemne împărţirea costurilor între un şofer care îşi oferă maşina pe un anumit traseu este, de fapt, încasarea unui tarif cu 20% până la 200% mai mare decât al unui taxiu autorizat, pentru că preţul nu este nici împărţit cu clientul, nici nu respectă un tarif fix, ci se calculează, pe baza unui algoritm, în funcţie de distanţă, aglomeraţia din trafic, volumul cererilor lansate simultan şi alţi parametri care nu sunt reglementaţi legislativ, în ceea ce chiar UBER declară că este tariful flexibil.

Se pare ca UBER uită să precizeze că are o colaborare cu zeci de societăţi comerciale care au mii de maşini, astfel încât se poate dovedi oricând că fac acest transport ilegal, iar banii se încasează prin aplicaţia Uber, prin GPS, cu tarif dinamic, în funcţie de trafic şi de alţi parametri pe care clientul nu-i cunoaşte şi nu-i poate estima sau calcula.

Activitatea de transport taxi şi rent a car este reglementată prin Legea 38/2003, conform căreia pot fi doar 4 taxiuri la 1.000 de locuitori, în fiecare localitate de autorizare. O altă activitate de transport persoane neautorizată, dar şi nesancţionată de autorităţi este cea practicată prin aplicaşia “bla bla car” şi prin curse regulate ilegale, fără licenţă, fără participarea operatorului de transport la licitaţii, însă afişate public pe site-ul autogari.ro, astfel încât autorităţile de control ar putea să le oprească şi să le sancţioneze, dar nu o fac, de mai mulţi ani.

În acest context, cerem Ministerului Transporturilor, ISCTR şi ANAF să ne explice de ce nu aplică legea, respectiv amenzile contravenţionale şi toate celelalte prevederi legale pentru a împiedica activitatea ilegală a acestor firme care fac concurenţă neloială transportatorilor autorizaţi din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This