fbpx
11.4 C
București
duminică, aprilie 2, 2023

Cultele religioase din România cer RELIGIA ca materie opțională la BAC. Ce părere aveți?

Trebuie citit

- Publicitate -

Religia trebuie să devină subiect de Bacalaureat. O spun reprezentanţii cultelor religioase din România. Aceştia cer modificarea celor mai noi Legi ale Educaţiei în aşa fel încât religia să nu mai fie discriminată faţă de celelalte materii, scrie observatornews.ro

Cultele religioase din România cer RELIGIA ca materie opțională la BAC. Ce părere aveți?

Mai multe culte religioase din România solicită ca Religia să fie introdusă la Bacalaureat ca probă de examen, la alegere, la fel ca alte discipline din trunchiul comun. Propunerea vine în contextul noilor legi propuse de Ministerul Educației, ce urmează să fie aprobate în Guvern pe 23 martie.

Solicitarea apare într-un document semnat de 13 reprezentanţi ai bisericilor recunoscute de statul român, trimis către Ministerul Educaţiei.

Reprezentanţii cultelor spun că anumite prevederi referitoare la materia religie, care apar în noile Legi ale Educaţiei, ar pune presiune asupra elevilor şi i-ar determina pe aceştia să se retragă de la „una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar”. În acelaşi document, bisericile se opun obligativităţii de a prezenta elevilor „diversitatea sexuală ca fiind o normalitate”

Într-o adresă comună trimisă ministrului Educației, Ligia Deca, 13 reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute de statul român, susțin că Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară, în raport cu celelalte discipline din trunchiul comun, care pot fi alese de elevi pentru a susține probe la Bacalaureat, potrivit Edupedu.ro.

În prezent, disciplina este parte a trunchiului comun, dar părinţii și tutorii elevilor minori, precum și elevii majori, participă la ora de religie printr-o cerere scrisă, în care precizează şi numele cultului solicitat. Această posibilitate a apărut din 2015, în urma deciziei Curții Constituţionale ca părinţii să depună cerere pentru ca elevii să participe la această oră.

Datele de la Ministerul Educației arată că, în anul școlar 2022-2023, 2,14 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane frecventează ora de religie. Adică 73% dintre părinți au ales pentru copiii lor această materie.

Europa Liberă a consultat un profesor, un expert pe probleme de educație și un teolog pentru a vedea argumentele pro și contra introducerii Religiei ca disciplină la BAC.

Profesorul Marcel Bartic spune că, în prezent, există posibilitatea ca părinții sau elevii majori să nu facă cerere pentru a participa la ora de religie, iar în acest fel este o disciplină opțională.

„Trebuie să precizez că toți actorii sociali, implicați într-un fel sau altul sau care au conexiuni cu sistemul nostru de învățământ, au dreptul să facă propuneri. Că ne plac sau nu, e dreptul lor să facă propuneri. Dar eu cred că Religia nu ar trebui să apară ca disciplină de Bacalaureat pentru că are un statut ambiguu”, a spus Marcel Bartic.

Citeste si: PSD a început consultările publice asupra proiectelor legilor Educației. Ce prevede noua reformă?

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole