COTAR România se opune subvențiilor și decontării biletelor de tren pentru Studenți

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a depus, ieri, o adresă, la Ministerul Finanţelor, pentru lămuriri cu privire la modul de acordare a subvenţiilor şi decontarea biletelor pentru transportul feroviar ale studenţilor. Dorim să se facă publice datele unui control referitor la gratuitatea oferită studenţilor.

Considerăm că această gratuitate este nelegală şi se  aplică discriminatoriu, doar transportului pe calea ferată, atât pentru CFR Călători, cât şi pentru operatorii privaţi, excluzând, însă, transportul rutier sau naval, deşi sunt zone din ţară în care studenţii nu ar putea ajunge cu trenul. Considerăm, aşadar, că strategia lansată la începutul acestui an are scop politic, targetul fiind susţinerea anumitor categorii de transportatori şi obţinerea de avantaje băneşti din banii publici.

Pe de altă parte, cerem o verificare referitor la subvenţia de 80%, acordată, de asemenea, doar transportului feroviar, subvenţie care are ca target, de asemenea, obţinerea de fonduri de la bugetul de stat, având în vedere faptul că se aplică indiferent dacă locurile din garnitura de tren sunt ocupate sau nu.

Avand în vedere cele de mai sus, dorim să ni se comunice când a fost efecuat ultimul control de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală sau ANAF, Directia Control, ori Curtea de Conturi, la companiile de transport feroviar care primesc aceste ajutoare băneşti nejustificate, de la bugetul statului.

De asemenea, avâd în vedere faptul că gratuitatea acordată celor 450.000 de studenţi se face fără a se putea ţine o evidenţă reală a biletelor cumpărate, „fără număr”, este clar că se pot emite tichete de călătorie pentru această categorie, tot „fără număr” şi fără a se putea verifica vreodată dacă operaţiunea este fictivă ori reală, în lipsa încasărilor, oricât de mici, în casierie, pentru fiecare bilet. Astfel, dl. Ionuţ Mişa este obligat de funcţia pe care o deţine să sesizeze organele de urmărire penală, pentru a stabili cine a lăsat aceste breşe şi în ce scop.

            Având în vedere dezastrul bugetar care se prefigurează la orizontul apropiat, dorim să tragem semnalul de alarmă şi să-l atenţionăm pe dl. Ministru că până nu opreşte sustragerea banilor din buget, prin aceste forme fictive de subvenţii, nu va reuşi decât să producă inflaţie, prin mărirea taxelor şi a accizelor. Noi îl sfătuim să-şi folosească întreaga putere de control împotriva acestor infracţiuni majore care atentează la siguranţa naţională. Pentru ca tot vedem inspectorii Antifraudă pe la terase, chioşcuri, buticuri, etc., ne întrebăm până unde şi până când protejaţi aceste societăţi care delapidează constant şi cu girul Ministerului Finanţelor bugetul naţional?

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This