fbpx
16.1 C
București
marți, martie 21, 2023

Clujana, una din companiile-simbol ale României, și-a închis porțile după 111 ani de activitate :(

Trebuie citit

- Publicitate -

Din cauza datoriilor acumulate fabrică de pantofi Clujana și-a oprit activitatea, după 111 ani de existență.. Producția a fost oprită, iar pe ușă s-a pus lacătul. Fabrica riscă falimentul până la sfârșitul anului, scrie Ziua de Cluj.

Clujana, una din companiile-simbol ale României, și-a închis porțile după 111 ani de activitate 🙁

Fabrica Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de ”Fabrica de Piele Frații Renner & Co”.

După Primul Război Mondial (1914-1918) a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în ”Dermata” și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

A fost nationalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită ”Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi ”Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final ”SC Clujana SA”.

În anii ’80, fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei și a avut și 11.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole din cauciuc.

După Revoluție, fabrica a cunoscut un declin constant.

În 2018, Clujana a fost cumpărată de Consiliul Județean (CJ) Cluj pentru a fi salvată de insolvență. De atunci și până în prezent, fabrica a reușit să revină pe linia de plutire, ba chiar făcuse și profit.

În 2019 veniturile provenite din vânzarea produselor au crescut cu 136% față de anul precedent, iar Clujana S.A. a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 1.847.754 milioane de lei, cu un număr mediu de 123 de angajați.

”Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar.

Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, a declarat Alin Tișe, într-un interviu pentru Ziua de Cluj.

Citeste si: Clujana și-a suspendat activitatea și va intra în faliment până la finalul anului

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole