fbpx
8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Cine a fost Mihai Șora? Filozoful a murit la vârsta de 106 ani

Trebuie citit

- Publicitate -

Filosoful și eseistul Mihai Șora a murit, sâmbătă, la vârsta de 106 ani, potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a acestuia.

Cine a fost Mihai Șora? Filozoful a murit la vârsta de 106 ani

Soția acestuia a publicat următorul mesaj pe facebook.

𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒̦𝐨𝐫𝐚 𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑

Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima. Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare.

Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.

E frig fără tine, iubitule.

Aziul”, arată mesajul publicat alături de un desen.

Maia Sandu: Mihai Șora nu mai este printre noi. Mihai Șora ne-a spus să fim buni și ne-a lăsat atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi.

„Dragi copii, vă doresc să intrați în noul an cu voioșie și înțelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forța binelui: binele discret, dar sigur, autentic și statornic, fără trâmbițe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agățat pe piept, nici coroniță ori prilej de trufie: binele comun. Fiți buni.” (Mihai Șora, 31 decembrie 2021)

*

Eseist și filozof, Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în comuna Ianova, din județul Timiș, în familia preotului ortodox Melentie Șora. Așa cum observa, în glumă, și filozoful, a venit pe lume în aceeași zi cu Revoluția din Octombrie din Rusia și s-a născut cu doi ani înainte ca România să sărbătorească Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918.

Mihai Șora a avut un frate mai mare, Teodor, care a murit la vârsta de șase luni din cauza gripei spaniole. 

„Am avut un frate mai mare, Teodor, născut în 1915. Toată copilăria am trăit-o sub aura lui, devenită instanţă formativă. De fiecare dată când făceam câte o năzbâtie, mama îmi spunea: «Todoraş nu ar fi făcut aşa ceva». Todoraş a murit la şase luni, de gripă spaniolă. Dacă ar fi fost vaccinat…”, a scris filozoful şi eseistul Mihai Şora, pe pagina sa de Facebook.

În 1934, a absolvit Liceul „Constantin Diancovici-Loga” din Timișoara, unde a studiat filosofia și limbile clasice, latina și greaca. Ulterior, a urmat cursurile Facultății de Filozofie din cadrul Universității din București (1934-1938), unde i-a avut profesori pe Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu și Mircea Eliade.

Mihai Șora se numără printre moraliștii de renume, precum Albert Camus, Nicolae Steinhardt, Jan Patocka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca și Matei Călinescu.

Ca bursier al Guvernului francez, Șora a ajuns, în ianuarie 1939, la Paris. Aici a realizat, sub conducerea filosofului Jean Laporte, o teză despre „La notion de la grâce chez Pascal” (trad. „Noțiunea de grație la Pascal”). 

Rămas în țară, a muncit, însă a refuzat să mai scrie. Timp de 20 de ani și-a păstrat această promisiune. S-a angajat, chiar în 1948, referent de specialitate la Ministerul de Externe. A plecat din instituție în 1951, după un ce a organizat un protest inedit. Motivul răzvrătirii: nu dorea să fie promovat. Soluția: să vină zilnic la muncă purtând un șort. A fost concediat pentru atitudinea sa, însă în documentele oficiale a fost invocată „originea sa nesănătoasă”, povestea Șora în cadrul emisiunii „Profesioniștii” de la TVR.


Citeşte întreaga ştire: A murit Mihai Șora. Soția scriitorului și filozofului de 106 ani a anunțat decesul acestuia pe Facebook: „Ai fost fericire pură”

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole