Chiar dacă a suferit arsuri, o tânără din Oradea a reușit să stingă incendiul izbucnit în propria locuință, înaintea unui dezastru

0
79

Luni, 27 februarie a.c., echipajele de stingere ale Detașamentului 1 Oradea și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea au intervenit pe str. Aleea Trandafirilor din municipiu, unde o tânără a suferit arsuri în urma unui incendiu produs în bucătăria apartamentului, situat la etajul 4 al unui bloc de locuințe.

Chiar dacă a suferit arsuri, o tânără din Oradea a reușit să stingă incendiul izbucnit în propria locuință, în câteva minute

Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, în jurul orei 10.30, la adresa indicată ajungând în mai puțin de cinci minute, trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

Incendiul, care izbucnise la o cratiță lăsată nesupravegheată pe aragazul aflat în funcțiune, a fost stins de proprietara locuinței cu ajutorul unui stingător. Din informațiile primite chiar de la victimă, aceasta a suferit arsuri în momentul în care a încercat să ia capacul de pe cratiță, însă nu s-a panicat, procedând într-o manieră care a împiedicat dezvoltarea incendiului: a întrerupt curentul de la tabloul general, a fugit în casa scării după stingător și a stins rapid incendiul, împiedicând propagarea flăcărilor.

Tânăra, în vârstă de 21 de ani, a fost felicitată de pompieri pentru prezența de spirit de care a dat dovadă și modul rapid și eficient în care a reușit să gestioneze situația.

Echipajul SMURD i-a acordat femeii, care a suferit arsuri la nivelul mâinilor, picioarelor și abdomenului, îngrijirile necesare, transportând-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Bihor.

În urma evenimentului, generat de un aragaz lăsat în funcțiune, nesupravegheat, a ars o hotă și s-a deteriorat mobila de bucătărie.

  •  

Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătării și reguli de comportare în cazul producerii unor astfel de evenimente

Pompierii militari atrag atenția bihorenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului, pentru o anumită perioadă.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu victime omenești și mari pagube materiale, este important să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune, să aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curăţaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde uşor.

          În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc:

  • Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!
  • Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.
  • Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
  • Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lasați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere.
  • Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.

Citeste si: Pompierii clujeni au avut de furcă toată noaptea cu ninsoarea: copaci căzuți, drumuri blocate și stâlpi de electricitate doborâți la pământ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.