Ceremonii militare la Mausoleele eroilor români din Mărășeşti, Focşani şi Soveja

Ministerul Apărării Naționale și Consiliul Județean Vrancea organizează ceremonii militare și religioase dedicate eroilor Primului Război Mondial, după următorul program:

  • vineri, 4 august, la Mausoleul eroilor români de la Soveja, județul Vrancea, începând cu ora 12.00;
  • duminică, 6 august

  ora 11.00, la Mausoleul eroilor români din municipiul Focşani;

ora 18.00, la Cota 100 din localitatea Haret (Mărășești) va avea loc sfințirea Crucii Comemorative;

ora 20.00, la Mausoleul eroilor români de la Mărășești. Aici vor fi trase salve de tun, iar aeronave ale Forțelor Aeriene Române vor survola monumentul.

Activitățile se desfășoară cu prilejul sărbătoririi “Centenarului Primului Război Mondial”, anul 2017 fiind declarat „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz – 100”. În această perioadă M.Ap.N. organizează manifestări culturale și artistice cu caracter simbolic, precum şi alte acţiuni cu tematică specifică.

Ministerul Apărării Naţionale îi invită pe cetăţeni să asiste la toate activităţile de comemorare a eroilor Primului Război Mondial.

 

Mausoleul Soveja a fost ridicat în anul 1929, în memoria eroilor căzuți în luptele pentru reîntregirea patriei din anii 1916-1918. Osuarul adăpostește 2.000 de oseminte ale ostașilor români și ruși.

Construcţia mausoleului din Focşani a  fost începută în  anul 1925 şi s-a realizat, parţial, prin subscripţie publică. Osuarul adăposteşte osemintele a 581 de ostaşi necunoscuţi căzuţi pe câmpurile de luptă din regiunea Panciu, Rugineşti şi Năneşti, în timpul Războiului de Reîntregire a României, între anii 1916-1919.

Considerat a fi unul dintre cele mai impunătoare monumente din ţară, Mausoleul de la Mărăşeşti, inaugurat la 18 septembrie 1938, a fost construit pe locul în care, în vara anului 1917, armata română i-a ţinut piept cu eroism celei germane. În confruntările de la Mărăşeşti au murit 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români, în prezent mausoleul adăpostind 5.073 de soldaţi şi ofiţeri în 154 de cripte individuale şi nouă cripte comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This