fbpx
14.1 C
București
marți, martie 21, 2023

Cea mai mare tragedie feroviară din istoria Greciei, a fost o eroare umană: Șef de gară ARESTAT după ciocnirea frontală a trenurilor care mergeau pe aceeași linie!

Trebuie citit

- Publicitate -

Accidentul feroviar, petrecut noaptea trecută în localitatea Tempi din Grecia, unde două trenuri s-au ciocnit frontal și cel puțin 36 de oameni au murit, potrivit celui mai recent bilanț oficial, naște tot mai multe întrebări despre cauzele tragediei. Până în prezent nu s-a furnizat niciun motiv oficial pentru care trenurile au intrat în coliziune. Mecanicii celor două trenuri au murit în urma impactului, produs chiar la ieşirea dintr-un tunel.

Cea mai mare tragedie feroviară din istoria Greciei, a fost o eroare umană: Șef de gară ARESTAT după ciocnirea frontală a trenurilor care mergeau pe aceeași linie!

Trenul de pasageri care se îndrepta spre Salonic s-a ciocnit frontal cu marfarul care se îndrepta în sens opus. Cele două trenuri circulau – în împrejurări necunoscute – pe aceeași linie, scrie presa greacă. Președintele Federației Căilor Ferate, Yannis Ditsas, a declarat că este vorba despre o eroare umană. Autorităţile caută în continuare supravieţuitori la locul accidentului. Autoritățile elene l-au arestat pe șeful de gară din Larissa, considerat principalul vinovat pentru ciocnirea celor două trenuri.  

Imagini dramatice în Grecia unde bilanţul morţilor a ajuns la cel puţin 40 de oameni după ce un tren cu 350 de pasageri la bord s-a ciocnit cu un marfar, scrie skai.gr, deşi datele oficiale vorbesc despre 36 de morţi. Este cea mai mare tragedie feroviară pe care a cunoscut-o Grecia vreodată.  Deocamdată, nu există informaţii în ce priveşte existenţa unor cetăţeni români printre victime. Consulatul României la Salonic face apel către românii care trăiesc în Grecia să ia legătura cu autorităţile dacă ştiu vreun cetăţean român care ar fi fost în tren. 

Autoritățile greceşti l-au arestat pe șeful de gară din Larissa, considerat principalul vinovat pentru ciocnirea celor două trenuri în Tempi, relatează Kathimerini. În circumstanţe încă neeluccidate cele două trenuri ar fi ajuns pe aceeaşi linie după gara din Larissa, potrivit sursei citate. „Şeful de gară în vârstă de 59 de ani a fost arestat. Faptele care îi sunt reproşate vor fi anunţate în scurt timp”, a declarat această sursă pentru AFP.

În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al guvernului grec a afirmat că cele două trenuri circulau pe acelaşi tronson de cale ferată „de mai mulţi kilometri”. Președintele Asociației mecanicilor de locomotivă din Grecia, Kostas Genidounias, a declarat că nici semafoarele, nici indicatoarele și nici sistemele electronice de control al traficului nu funcționează de ani buni pe ruta pe care circulau cele două trenuri, Atena – Salonic. 

„Nimic nu funcționează. Totul se face cu un factor uman, manual. Suntem în modul manual tot drumul de la Atena până la Salonic”, a declarat Kostas Genidounias la ERT, potrivit kathimerini.gr. Acesta a adăugat că „nici indicatoarele nu funcționează, nici  semafoarele, nici controlul traficului. Dacă acestea ar funcționa, mecanicii ar vedea semnalul roșu și trenurile s-ar opri la 500 de metri unul de celălalt”.

Preşedintele Asociației mecanicilor de locomotivă a subliniat că muncitorii au protestat de multe ori faţa de nefuncționalitatea acestor sisteme. Acesta a precizat că la locul tragediei este o linie dublă și nu poate înțelege de ce cele două trenuri au fost găsite pe aceeași linie. „Dacă se lucrează undeva, sunt ramuri care direcţionează trenurile. Aici linia este dublă şi s-au găsit două trenuri pe aceeaşi linie. Unul cobora şi celălalt urca”, a spus şocat Genidounias.

„A fost o greșeală umană”

La rândul său, președintele Federației Căilor Ferate, Yannis Ditsas, a declarat la ERT că este vorba despre o eroare umană. „Oricât de ciudat ar părea, aceasta este o greșeală. S-a întâmplat ceva ce va fi investigat de autorități, dar s-a făcut o greșeală. Fiecare tren pleacă din gară sub responsabilitatea șefului de gară”, a spus acesta, adăugând că nu poate ști dacă greșeala a fost făcută la sol sau în tren.

Referitor la împrejurările producerii accidentului, a precizat că mecanicul de tren nu poate ști dacă pe aceeași linie mai vine un tren, lămurind că mecanicul respectă ordinele și se înregistrează eventualele convorbiri cu șeful de gară. 

Ciocnirea celor două trenuri a fost urmată de o explozie şi apoi de un incendiu puternic. Cele două trenuri circulau pe aceeaşi cale ferată când s-au ciocnit unul de celălalt, în apropiere de Larissa. Dintre cei 85 de răniţi, 66 au fost internaţi în spital, iar şase se află la terapie intensivă, potrivit news.ro.

Accidentul a avut loc în momentul în care trenul de pasageri a ieşit dintr-un tunel. Vagoanele deraiate, grav avariate, cu geamuri sparte, precum şi coloane groase de fum încă puteau fi văzute miercuri dimineaţă la faţa locului, unde salvatorii căutau încă supravieţuitori.

Aproximativ 250 de pasageri dintr-un total de 350 au fost evacuaţi în siguranţă la Salonic cu autobuze.

Citeste si: 32 de morți și 85 de răniți după ce două trenuri s-au ciocnit în Grecia, în cel mai grav accident feroviar de până acum. Spitalele sunt în alertă! (imagini)

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole