Cadrele didactice din Cluj au fost instruite pe tema consumului de DROGURI în școli. Cazurile în rândul minorilor au crescut alarmant!

Având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor de consum a substanțelor cu efecte psiho-active în rândul minorilor, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a lansat Proiectul județean ,,Viitorul depinde de tine!” și Campania Lions Quest-Antidrog, în parteneriat cu Districtul Lions 124 România, Agenția Națională Antidrog, Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog, CPECA Cluj și Clubul Lions Cluj-Napoca Genesis, pe tematica prevenirii consumului de droguri și a substanțelor cu efecte halucinogene în rândul elevilor, având la bază obiectivele şi metodele Programului de ȋnvățare socio-emoțională Lions Quest.

Cadrele didactice din Cluj au fost instruite pe tema consumului de DROGURI în școli. Cazurile în rândul minorilor au crescut alarmant!

Activitătea de formare a celor 145 de profesori din unitățile de învățământ preuniversitar, din județul Cluj,organizată în șase serii de formare/ zone,  a fost susținută de către lectorii specializați din cadrul Clubului Genesis, după cum urmează:14-16 octombrie 2022, locația Colegiul Național „Mihai Viteazulˮ Turda (zonele Turda și Câmpia Turzii);  21-23 octombrie 2022, locația Colegiul Național „Andrei Mureşanuˮ Dej (zonele Dej și Gherla);  24-25 octombrie 2022, locația Liceul Teoretic „Octavian Gogaˮ Huedin ( zona Huedin) și Cluj-Napoca,  seriile 26-27 octombrie 2022, 28-29 octombrie 2022, 4-6 noiembrie 2022, locația Colegiul Național „Nicolae Bălcescuˮ Cluj-Napoca.

În scopul prevenirii comportamentelor adictive în rândul minorilor, cadrele didactice participante la aceaste seminarii au exersat și au experimentat modul în care învățarea socială și emoțională pot oferi cadrul coerent implementării programelor de prevenire a consumului de alcool, tutun şi droguri, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar.

Programul de învățare socială și emoțională Lions Quest, inițiativă a Clubului Lions Genesis, este rezultatul cercetărilor ştiinţifice şi contribuie semnificativ la prevenirea comportamentelor riscante în rândul elevilor, printr-o strategie coordonată de dezvoltare explicită a abilităților de viață în rândul elevilor.

De asemenea, programul a oferit cadrelor didactice participante strategii de instruire care promovează formarea integrată a abilităților pentru adolescență, asociate unui curriculum educațional extrașcolar, în măsură să permită elevilor învațarea abilităților esențiale pentru viață.  

În cele 3 zile de formare, profesorii clujeni s-au familiarizat cu metodele  pedagogice care dezvoltă angajamente pozitive față de familie, școală și comunitate, inclusiv angajamentul de a duce o viață sănătoasă, fără alcool, tutun, droguri.

Aceste formări vor fi urmate, în perioada imediat următoare de sesiuni de informare a părinților, de la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar, din județul Cluj, în scopul conștientizării părinților asupra riscurilor potențialelor forme de consum, în rândul elevilor.

Creșterea nivelului de informare cu privire la gestionarea unor potențiale situații de risc, privind efectele consumului de droguri și substanțe etnobotanice în rândul adolescenților, precum și specificul serviciilor de consiliere disponibile la nivelul județului Cluj, prin Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Cluj constituie priorități ale Inspectoratului Școlar Județean Cluj, pentru gestionarea situațiilor cu risc privind sănătatea elevilor, întrucât Viitorul copiilor noștri depinde de fiecare dintre noi!

Parteneri instituționali: Districtul Lions 124 România și Clubul Lions Genesis, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj.

Citeste si:Alți doi traficanți de DROGURI arestați de DIICOT la Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This