fbpx
11.1 C
București
duminică, aprilie 2, 2023

Bilanțul victimelor cutremurelor din Turcia și Siria a urcat la peste 16.000 de morți. În Gaziantep e ger cumplit și încă se mai resimt cutremure, joi dimineața

Trebuie citit

- Publicitate -

Bilanțul victimelor cutremurului uriaș care a lovit Turcia și Siria a urcat joi la peste 16.000 de morți, în timp ce salvatorii încearcă în continuare să ajungă la supraviețuitorii blocați sub dărâmături pe o vreme geroasă, transmite agenția AFP.

Bilanțul victimelor cutremurelor din Turcia și Siria a urcat la peste 16.000 de morți. În Gaziantep e ger cumplit și încă se mai resimt cutremure, joi dimineața

Oficialii și medicii au declarat că 12.873 de persoane au murit în Turcia și 3.162 în Siria în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de luni, ceea ce ridică numărul total confirmat la 16.035.

În oraşul turc Gaziantep, lovit de cutremur, temperaturile au scăzut la -5 grade Celsius joi dimineaţa. În ciuda frigului, mii de familii, prea speriate sau împiedicate să se întoarcă la casele lor, locuiesc în maşini şi corturi improvizate, anunţă AFP.

În acest timp, confruntaţi cu dezastrul adus de cutremur, care a pus la pământ mii de blocuri de locuinţe ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar, ceea ce a contribuit fără îndoială la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor, relatează BBC, citată de News.ro.

În ultimele 24 de ore, Turcia a fost zguduită de un număr impresionant de cutremure. Nu au mai fost seisme de nivelul celor de luni, cele mai mari fiind două de peste 5 magnitudine. Iată lista lor: 

  • 2 cutremure cu magnitudinea de peste 5
  • 13 cutremure cu magnitudinea între 4 și 5
  • 19 cutremure cu magnitudinea între 3 și 4
  • 139 de cutremure cu magnitudinea între 2 și 3.

La primele ore ale zilei de joi, 9 februarie, au avut loc 5 seisme cu magnitudinea de peste 4, informează site-ul de specialitate al USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite – United States Geological Survey).

Cele mai importante dintre ele au fost două seisme de 4.4 magnitudine: primul, la ora 4.38 în estul țării, aproape de Diyarbakir, iar al doilea, la ora 4.44, la Golbasi.

Experții au prezis că bilanțul din ambele țări va crește și mai mult în următoarele ore, poate mai mult decât dublu. În continuare, există sute de clădiri prăbușite din multe orașe. Acestea au devenit, la propriu, morminte pentru oamenii care dormeau când a avut loc primul cutremur, luni dimineața.

UE a confirmat că va trimite miercuri un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria. Anunțul a fost făcut după ce Siria a solicitat oficial asistență în cadrul unei scheme menite să sprijine țările afectate de dezastre naturale prin activarea mecanismului de protecție civilă al UE.

Blocul comunitar a anunțat, de asemenea, un ajutor inițial de 3 milioane de euro pentru Turcia, după ce această țară a activat luni mecanismul de protecție civilă al UE. Trimiterea de echipe în Siria ar fi mai complicată decât în Turcia, deoarece controlul în nordul țării este împărțit între guvern și grupurile rebele.

Citeste si: Misiunea echipei de salvatori români în Turcia, continuă! Încă 4 persoane au fost salvate de echipa de sprijin din România

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole