A intrat în vigoare TAXA PE ZAHĂR: Sucurile și berea fără alcool, mai scumpe din 2023

Din 1 ianuarie 2023 au intrat în vigoare mai multe modificări la Codul Fiscal. Printre acestea se numără aplicarea unei cote de TVA standard de 19% pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr, în loc de 9% cum a fost până acum.

A intrat în vigoare TAXA PE ZAHĂR: Sucurile și berea fără alcool, mai scumpe din 2023

Vara trecută, în iulie, guvernul a modificat Codul Fiscal, majoritatea schimbărilor intrând în vigoare din 1 ianuarie 2023.
Astfel, băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr, alți îndulcitori sau arome vor aplica o cotă de TVA de 19%, față de 9%. În această categorie sunt cuprinse sucurile, nectarurile, apele aromate, berea fără alcool etc. Pentru toate aceste băuturi răcoritoare, din 1 ianuarie plătim în plus cu 1 leu/litru.
Măsura seamănă cu introducerea accizelor la țigări și alcool, fiind menită să îmbunătățească starea de sănătate a românilor. În 2022, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport în care atrăgea atenția asupra pericolelor obezității, a cărei prevalență continuă să crească în Europa, îndemnând toate țările să ia măsuri pentru stoparea fenomenului.
Decizia nu vizează doar băuturile, ci și alimentele cu zahăr, întrucât datele statistice arată că românii sunt mari consumatori de zahăr.
Media națională este de 30 de kilograme anual pe cap de locuitor, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Citeste si: Ministrul Mediului, Tanczos Barna: „Fără taxă pe soare. Nu voi fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This