Vicepreședintele ALDE, Avram Gal: Criza politică a fost doar vârful icebergului

Vicepreședinte ALDE, Avram Gal: Criza politică pare să se fi sfârșit,  însă abia acum mitul providențialei alianțe incepe să se surpe. Criza politică a fost doar vârful vizibil al unui conglomerat de crize, ce se rostogolește și crește asemeni unui bulgăre de zăpadă, măturând totul în cale. Cei mai expuși acestor teribile fenomene economico-sociale sunt categoriile vulnerabile care își drămuiesc resursele de pe o zi pe alta.

Vicepreședintele ALDE, Avram Gal: Criza politică a fost doar vârful icebergului

Măsurile îndelung trâmbițate după luni de târguiei și răfuieli politice nu au capacitatea să acopere nici măcar valul inflaționist accentuat de scumpirile resurselor energetice. În continuare zac neatinse două crize majore: Pandemia și criza energetică. Acestora li se va adăuga în scurt timp și incapacitatea administrativă a guvernanților de a pune în mișcare mecanismele vitale pentru absorbția fondurilor europene. Banii europeni sunt prezentati de guvernanți ca o soluție miraculoasă la toate probeleme societății românești.  M-aș bucura să fie atâta de simplu  însă din păcate realitatea obiectivă de astăzi infirmă optimismul dismulat al autorităților.
Atât PNRR cât și fondurile aferente cadrului financiar multianual sunt actualmente un soi de Fata Morgana, căci toată lumea vorbește despre ele, însă cand s-a pus problema să demaram proiecte concrete, protagoniștii actualei coaliții a venit cu propunerea de a renegocia cu Comisia Europeană Planul de Redresare si Reziliență.  PSD admite implicit că negocierea făcută de USR și partenerii liberali este o inepție care va conduce la incapacitatea accesării fondurilor,  sau va rezulta un nivel de absorbție ridicol de mic.
Realmente frustrant este că mare parte din condiționalitățile absurde asociate PNRR sunt opera ageamiilor marca USR (aceștia având ministerul de resort în responsabilitate) dar și a fostului premier Cîțu, care a scăpat procesul din mână,  în vreme ce împrumuta bani de pe piața liberă la costuri duble față de media europeană.

De asemenea, pandemia rămâne piatra de moară legata de grumazul actualului executiv, nefiind foarte limpede cum are de gând să pună capăt măsurilor dictatoriale, în vreme ce inițiative precum testarea pe scara largă și administrarea de medicamente demonstrat eficiente în fazele incipiente ale bolii au fost abandonate total. Sunt multe voci care reclamă o gestionare de-a dreptul criminală a pandemiei, planând tot mai apăsat percepția că cei responsabili de ultimul an de guvernare vor plăti. Dreptatea în acest caz, deși binevenită, este tardivă. Viețile irosite din pricina incompetenței și cinismului morbid nu vor mai fi redate familiilor.

În momente de cumpănă se pot realiza marile reforme.  Realitatea este atat de cruntă incat nu mai rămâne marjă pentru improvizații și tergiversări. Un prim pas, în aceast moment de răscruce ar putea fi reaprofesionalizarea administrației românești. Altfel spus, măcar în al 11-lea ceas ar trebui sa vedem în zonele critice omul potrivit la locul potrivit. Vedeți întâmplându-se asta?

Citeste si: Vicepreședintele ALDE, Avram Gal, despre criza din sistemul medical: „Fondurile există. Managementul defectuos, adică incompetența și hoția sunt cele care ne-au pus pe butuci”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This