fbpx
7.2 C
București
marți, martie 21, 2023

Schimbare majoră pentru proiectele de energie regenerabilă: Scurtarea termenelor și chiar eliminarea obligativității autorizațiilor și aprobărilor în unele cazuri

Trebuie citit

- Publicitate -

Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a declarat că, prin modificările legislative adoptate ieri, implementarea proiectelor din domeniul energiilor regenerabile va fi mult mai rapidă, datorită reducerii și, în unele cazuri, a eliminării termenelor pentru acordarea autorizațiilor.

Schimbare majoră pentru proiectele de energie regenerabilă: Scurtarea termenelor și chiar eliminarea obligativității autorizațiilor și aprobărilor în unele cazuri

„Se introduce pentru instalațiile solare sub 50 kW o procedură simplă de notificare, fără să mai fie nevoie de vreo aprobare. Reușim, practic, o schimbare majoră, pentru că termenele actuale de implementare a proiectelor pentru energiile regenerabile merg până la șapte ani, și asta nu doar în România, ci și în Germania. Este o lentoare inadmisibilă, cauzată de o birocrație excesivă, căreia îi punem capăt”, a subliniat Dan Nica.

„În Comisia europarlamentară pentru Industrie, Energie și Cercetare (ITRE), am obținut un sprijin larg pentru modificarea Directivei privind energiile regenerabilele, în vederea diversificării surselor de energie în UE și pentru accelerarea dezvoltării energiei regenerabile, pentru a înlocui combustibilii fosili în consumul casnic și industrial”, a declarat Dan Nica, în calitate de coordonator al eurodeputaților Grupului S&D din comisia ITRE.

Dan Nica a explicat că se reduc termenele-limită pentru acordarea autorizațiilor în cazul proiectelor din zonele de accelerare a energiei din surse regenerabile. Fiecare stat membru va stabili ce zone sunt mai potrivite pentru instalarea accelerată de instalații pentru producerea de energie din surse regenerabile.

„Termenul maxim de aprobare va fi de 9 luni, inclusiv pentru elementele de rețea energetică aferente acestora și racordarea la rețea, și de maxim 6 luni pentru creșterea capacității sau pentru instalații noi cu o capacitate electrică mai mică de 150kW, precum și pentru racordarea acestora la rețea”, a precizat Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD a menționat că, în afara zonelor prioritare, pentru aceleași tipuri de proiecte precum cele menționate, termenele vor fi de 18 luni (față de cei 2 ani propuși de Comisia Europeană), respectiv de 1 an.

„În cazul echipamentelor de energie solară în structuri artificiale, inclusiv clădiri, procesul de acordare a autorizației pentru instalarea echipamentelor de energie solară, inclusiv a instalațiilor solare integrate în clădiri, în structuri artificiale existente sau viitoare, cu excluderea suprafețelor de apă artificială, aprobarea proiectului va trebui să fie făcută în maxim 3 luni și se introduce, pentru instalațiile solare sub 50 kW, o procedură simplă de notificare. De asemenea, cerințele pentru construcții în vigoare urmează să fie eliminate. Instalația de energie solară integrată în clădiri va fi scutită de evaluarea impactului asupra mediului”, a detaliat Dan Nica.

O altă noutate va fi termenul de verificarea a cererilor, de către autoritățile publice, de 30 de zile de la data depunerii cererilor pentru instalații noi de energie regenerabilă, cu excepția cererilor pentru instalații cu o capacitate electrică mai mică de 150 kW. Pentru astfel de instalații și pentru noi aplicații de realimentare a centralelor, faza de verificare se va finaliza în termen de 15 zile.

Liderul Delegației PSD din Parlamentul European

Dan Nica

Citeste si: PSD: „Am obținut fonduri suplimentare pentru aderarea României la Schengen, Republica Moldova și combaterea crizei din domeniul energiei…”

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole