fbpx
9.6 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Olanda a trimis o ultimă misiune de evaluare în România. Vor să se convingă (din nou) că suntem pregătiți să intrăm în Schengen

Trebuie citit

- Publicitate -

Guvernul Olandei a trimis în România o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen, scrie G4media, care citează surse oficiale.

Olanda a trimis o ultimă misiune de evaluare pe Schengen, în România

Misiunea olandeză a venit la București la invitația României. Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 21 octombrie că ministrul de Interne Lucian Bode l-a invitat în România pe omologul său olandez de Interne pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de aderare la Schengen.

Invitația a venit în contextul în care Olanda nu a participat la misiunea UE de verificare de din octombrie, iar premierul olandez Mark Rutte a declarat că respectiva misiune este ”limitată” și nu a atins toate subiectele.

Și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johannson, a făcut miercuri o mențiune despre această misiune, fără a da însă detalii despre scopul ei.

UPDATE 23:00 Într-un răspuns pentru un reporter G4Media, ambasadorul Olandei în România a confirmat că țara pe care o reprezintă evaluează în România stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la Spațiul Schengen:

  • ”În prezent există o a doua misiune de informare Schengen a UE în România. Această misiune de anchetă este organizată tot de Comisia Europeană și este, desigur, condusă de Comisia Europeană. Am plăcerea de a confirma că aceasta include, de asemenea, un expert din partea Olandei. Permiteți-mi să reiterez că, pentru a putea evalua dacă sunt îndeplinite condițiile de aderare a României la Schengen, este nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene în toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen. Acest lucru se referă atât la punerea în aplicare a acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV). Până la urmă, există o legătură clară între statul de drept și buna funcționare a Schengen”, a transmis ambasadorul Olandei la București.
  • În legătură cu referirile la o nouă misiune de evaluare a Olandei privind Schengen, Guvernul României a comunicat următoarele:

”Vizita în România, menționată de către comisarul european Ylva Johannson în cadrul conferinței de presă susținute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spațiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autoritățile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen.

Astfel, ținând cont de declarațiile premierului olandez Mark Rutte și de adoptarea motiunii Parlamentului olandez, prin care se arăta că sunt așteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experți olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicării acquis-ului Schengen.

În acest context, în strânsă coordonare cu Comisia Europeană, care a manifestat deschidere deplină pentru susținerea demersurilor României, o echipă mixtă de experți, formată din reprezentanți ai Comisiei Europene (în calitate de coordonatori) și ai unor state membre (printre care și Olanda) urmează să efectueze, până la finalul acestei săptămâni, o vizită complementară celei din 9-11 octombrie 2022.

Noua vizită are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie 2022, având scopul de a contribui la consolidarea argumentației privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene (https://home-affairs.ec.europa.eu/communication-schengen-enlargement-bulgaria-romania-croatia_en) și de raportul vizitei voluntare din octombrie (https://home-affairs.ec.europa.eu/bulgaria-and-romania-fact-finding-mission-report_en), devenit public miercuri, 16 noiembrie”.

Citeste si: Comisia Europeană: România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să intre în Schengen. „Bine aţi venit!”


- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole