fbpx
27.4 C
București
vineri, septembrie 22, 2023

Impozitul pe CHIRIE va fi mai mare de anul viitor, iar contractele vor fi declarate obligatoriu la ANAF

Trebuie citit

- Publicitate -

Aveți o locuință pe care o închiriați? Mare atenție, pentru că din 2023 trebuie obligatoriu să declarați contractul la Fisc. În plus, veți plăti un impozit mai mare cu peste 60 la sută. În primele nouă luni, ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF, scrie digi24.ro

Impozitul pe CHIRIE va fi mai mare de anul viitor, iar contractele vor fi declarate obligatoriu la ANAF

În România, datele oficiale arată că doar 4% dintre locuințele private sunt închiriate. Neoficial însă, o analiză sugerează că între 7 și 15% din locuințele private sunt închiriate, și chiar între 15 și 20% pentru orașele mari precum București sau Cluj.

Ceea ce înseamnă că există un număr de persoane care închiriază fără un contract.

Reporter: Te-ai asigurat că cel care ți-a făcut contractul l-a înregistrat la ANAF?

Tânăr: Eu sigur nu, iar de tata, sincer să fiu nu știu…

Reporter: Te-ai dus să verifici dacă ai contractul înregistrat la ANAF?

Tânăr: Nu…

Reporter: Cum ți s-ar părea dacă nu este înregistrat contractul tău?

Tânăr: Probabil aș fi șocat, nu știu, probabil aș rămâne fără reacție…

Doar o treime dintre chiriaşii români ştiu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administraţia Financiară, ȋn timp ce 3 din 10 declară că au un contract nedeclarat, ori o proprietate ȋnchiriată printr-o ȋnţelegere verbală.

Din 2018, înregistrarea contractului de închiriere la ANAF nu mai este obligatorie, ceea ce a dus la o reducere constantă a înregistrarilor. Doar în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF. Lucrurile se schimbă însă, de anul viitor.

Stela Andrei, expert fiscal: Va exista obligația de a înregistra contractul de închiriere la organul fiscal de care aparține. Gabriel Blăniță, expert imobiliar: Din partea proprietarilor se declară contractul de chirie, pentru că acesta devine titlu executoriu, dacă sunt probleme cu chiriașii, iar pentru chiriaș un contract înseamnă o siguranță în plus că înțelegerea a fost respectată. În plus, și impozitul pe venitul obținut din chirii va crește de la începutul anului.

Stela Andrei, expert fiscal: Înainte aveam 6%, avand în vedere cota forfetară de 40%; vom avea de la 1 ianuarie 2023 – 10%. De la anul, cu această creștere de impozit, va veni ca o măsură de a lua mai mulți bani de la propietari.

De exemplu, în 2022, pentru o chirie lunară de 300 de euro, impozitul anual este de 217 euro. Din 2023 însă, pentru aceeași chirie, impozitul anual va fi de 362 euro. Specialiștii sunt de părere că noile modificări nu îi încurajează pe proprietari să intre în legalitate.

Citeste si: Vrei să te muți în chirie? Vezi ce recomandă polițiștii clujeni!

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole