Descinderi la cele mai mari 10 bănci din România. Ancheta vizează manipularea ROBOR care a scumpit enorm ratele

Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, iar marţi dimineaţă a descins în birourile celor 10 bănci care cotează indicele ROBOR.

Descinderi la cele mai mari 10 bănci din România. Ancheta vizează manipularea ROBOR care a scumpit enorm ratele

Surse oficiale au confirmat pentru ZF această informaţie, care este prezentată şi de Agerpres. Inspectorii Consiliului Concurenţei se află în control inopinat la aceste bănci.

Potrivit informaţiilor BNR şi ACI (asociaţia profesioniştilor pieţelor financiare din bănci), cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

Cum se calculează ROBOR

Băncile participante desemnează personal specializat, cu pregătire corespunzătoare în domeniul pieţelor financiare, în vederea furnizării cotaţiilor pentru calcularea ROBOR, explică Hotnews. Participanţii la calculul ROBOR trebuie să respecte coduri de conduită şi au controale interne dedicate acestei activităţi.

ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse“ să plaseze depozite celorlalţi participanţi.

Ca exemplu, dacă un participant la calculul ROBOR a cotat pentru ROBOR 3 luni nivelul de 2,97%, este obligat ca, la solicitarea oricărui alt participant adresată în intervalul 11:00‐11:15, să îi împrumute acestuia o sumă de până în 5 milioane de lei la rata de 2,97%.

Cât au crescut ratele

BNR a afişat marţi un ROBOR la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%.

În acelaşi timp, rata de politică monetară este de 6,25%.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Un cititor SpotMedia.ro ne-a transmis că în decembrie 2021 plătea o rată la credit de 1.156 de lei, iar acum rata a trecut de 1.700 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This