Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu: „Sper ca Declaraţia Parlamentului să contribuie la anularea prevederilor discriminatorii la adresa românilor din Ucraina”

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, salută adoptarea de miercuri din plenul reunit al Parlamentului a unei Declaraţii privind încălcarea drepturilor minorităţii româneşti din Ucraina, în urma modificării Legii Educaţiei din ţara vecină.

„Declaraţia adoptată astăzi de Parlament reiterează că Legislativul român este preocupat de adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a unei noi Legi a Educaţiei, care limitează drastic dreptul la educaţie în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina. Acest document a declanşat o profundă îngrijorare în România, iar unanimitatea votului de astăzi din şedinţa comună a celor două camere demonstrează dorinţa fără echivoc a clasei politice româneşti de a contribui la respectarea normelor europene în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor de a învăţa în limba maternă. Potrivit Declaraţiei de astăzi, Parlamentul României adresează un apel pentru soluţionarea cât mai grabnică a actualei situaţii, prin acţiune cu bună-credinţă, în spiritul cooperării, prin dialog şi respectarea strictă a standardelor europene în materia protecţiei minorităţilor naţionale, a acordurilor multilaterale şi bilaterale relevante, la care Ucraina este parte”, a subliniat parlamentarul social democrat, într-un comunicat de presă.

„Legislativul nostru a dat dovadă de un spirit de solidaritate şi unitate exemplar, prin Declaraţia adoptată astăzi. Nu vorbim de o declaraţie simbolică, ci de un document oficial, prin care atragem atenţia statului ucrainean, dar şi instituţiilor internaţionale, asupra încălcării ilegale a drepturilor minorităţii româneşti din Ucraina”, a mai afirmat deputatul clujean.

Cristina Burciu îşi exprimă speranţa ca oficialii din Ucraina vor modifica Legea Educaţiei, pentru a elimina prevederile referitoare la îngrădirea dreptului copiilor minorităţii române de a învăţa în limba română.

„Să nu uităm că în Ucraina trăiesc peste 400.000 de cetăţeni români, fiind a doua minoritate ca mărime din ţară. Aceştia locuiesc în Ucraina de sute de ani, iar eliminarea dreptului fundamental de a învăţa în limba română reprezintă o încălcare flagrantă a Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale. Ar fi ideal ca Declaraţia Parlamentului de la Bucureşti de astăzi să-l determine pe preşedintele Ucrainei să respingă legea educaţiei care îngrădeşte românilor accesul la limba maternă”, a concluzionat deputatul Cristina Burciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This