fbpx
11.1 C
București
duminică, aprilie 2, 2023

Bilanțul dezastrului a ajuns, marți dimineață, la aproape 5.000 de morți și peste 20.000 de răniți, în Turcia și Siria, după cutremurele devastatoare. Peste 6.000 de clădiri au fost făcute una cu pământul! (VIDEO)

Trebuie citit

- Publicitate -

Bilanţul, încă provizoriu, al cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a ajuns la aproape 5.000 de morţi şi peste 20.000 de răniţi. Localităţi întregi şi peste 6.000 de clădiri au fost făcute una cu pământul. Gerul aspru sporeşte suferinţele zecilor de mii de oameni rămaşi fără adăpost şi îngreunează căutarea supravieţuitorilor blocaţi sub dărâmături. 

Bilanțul dezastrului a ajuns, marți dimineață, la aproape 5.000 de morți și peste 20.000 de răniți, în Turcia și Siria, după cutremurele devastatoare. Peste 6.000 de clădiri au fost făcute una cu pământul! (VIDEO)

UPDATE: Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi stare de urgenţă în zonele afectate de cele două cutremure puternice de luni, anunţă agenţia Anadolu. Starea de urgenţă este în vigoare trei luni şi este impusă în 10 provincii afectate de cutremur.

„Am decis să declarăm starea de urgenţă pe baza autorităţii care ne este dată de articolul 119 din Constituţie. Declarăm 10 provincii în care s-a produs cutremurul drept zone calamitate care afectează viaţa generală. Vom finaliza rapid procedurile prezidenţiale şi parlamentare cu privire la decizia privind starea de urgenţă, care va dura 3 luni şi acoperă 10 provincii în care s-au produs cutremurele. Ne confruntăm cu unul dintre cele mai mari dezastre nu doar din istoria Republicii, ci şi din geografia noastră şi a lumii. Avem 3549 de morţi şi 22.168 de răniţi. Până în prezent, 54 de mii de corturi, 102 mii de paturi şi alte bunuri de primă necesitate au fost trimise în regiune. Statul nostru a început să lucreze în zonele calamitate cu toate instituţiile, personalul, vehiculele şi spiritul de mobilizare. În prima etapă, am alocat resurse de 100 de miliarde de lire, puse la dispoziţia instituţiilor noastre. Pe lângă miile de oameni, forţele noastre armate turceşti sunt implicate în operaţiuni cu toate facilităţile pe care le au la dispoziţie, inclusiv 10 nave şi 54 de avioane cargo”, a anunţat preşedintele turc. 

Echipele de salvare au lucrat în noaptea de luni spre marți pentru a elibera persoanele prinse sub dărâmăturile clădirilor din sudul Turciei, în timp ce bilanțul victimelor cutremurului a crescut la aproape 3.000 de morți în Turcia și la cel puțin 1.444 în Siria, potrivit Reuters.

Aproape 8.000 de persoane au fost salvate din 4.758 de clădiri distruse de cutremurul de luni, a anunțat Autoritatea turcă pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD).

Șeful AFAD, Yunus Sezer, a declarat că 2.921 de persoane au murit în Turcia, în timp ce replici au continuat să zguduie regiunea. Un alt cutremur cu magnitudinea de 5,6 a lovit marți centrul Turciei, a anunțat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC).

Temperaturile au scăzut aproape de zero grade în timpul nopții, înrăutățind condițiile pentru persoanele prinse sub dărâmături sau rămase fără adăpost. În Kahramanmaras, la nord de Hatay, familii întregi s-au adunat în jurul focurilor și s-au înfășurat în pături pentru a se încălzi.

În Siria, cel puțin 1.444 de persoane au fost ucise și aproximativ 3.500 au fost rănite, potrivit cifrelor guvernului de la Damasc și ale lucrătorilor de salvare din regiunea de nord-vest controlată de insurgenți.

Președintele turc Tayyip Erdogan, care se pregătește pentru alegerile dificile din luna mai, a calificat cutremurul drept un dezastru istoric și a declarat că autoritățile fac tot ce pot. El a spus că 45 de țări s-au oferit să ajute la eforturile de căutare și salvare. MEDIAFAX

UPDATE: Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremurele care au lovit luni regiunea, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara. „Acest cutremur i-a afectat în mod direct pe 13,5 milioane dintre cetăţenii noştri”, a declarat marţi ministrul turc pentru urbanism, Murat Kurum, potrivit Agerpres. Operaţiunile de salvare continuă, a mai spus oficialul turc. Unele drumuri sunt în continuare inaccesibile şi se lucrează în prezent pentru ca ele să devină din nou practicabile. În unele regiuni nu există apă curentă, însă se depun eforturi pentru a repara pagubele cât mai repede posibil şi pentru ca oamenilor să le fie furnizată apă potabilă, a detaliat ministrul turc.

Citeste si: După sute de ani de cotropire otomană și lupte, istoria întoarce foaia și România ajută Turcia, în cel mai greu moment: Ambasada Turciei: ”Mulţumim, România! Nu vom uita niciodată ajutorul vostru preţios”

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole