Avram Gal, Vicepreședinte ALDE, intervine în disputa privind pensiile: „Aici nu mai vorbim de politici de stânga și de dreapta, ci de a nu lăsa să se prăbușească în sărăcie milioane de români.”

Avram Gal, Vicepreședinte ALDE, intervine în disputa privind pensiile: „Aici nu mai vorbim de politici de stânga și de dreapta, ci de a nu lăsa să se prăbușească în sărăcie milioane de români.”


Ca om de dreapta susțin fără rezerve ideea spirjinirii mediului de afaceri, a întreprinzătorilor, și a tututor celor ce creează plus valoare. Pentru că o societate merge înainte atunci cand vor exista suficient de multe povești de succes, care în mod automat vor trage după ele întreaga economie. Sunt totodată de acord că mozaicul societății românești presupune o abordare echilibrată. Nu putem lăsa de izbeliște milioanele de pensionari sau de oameni care muncesc pe salariul minim. Aceste categorii au nevoie de o plasă de siguranță. Știu că sunt unii care susțin că statul ar trebui să iasă cu totul din economie, dar cred că astfel riscăm să lăsăm țara pe mâna unor grupuri de interese care vor călca pe cadavre în goana după profit.


În momentul de față, inflația se apropie oficial de 16%. Aceasta este cifra agregată, însă în realitate, la produsele de larg consum, nivelul inflației este chiar dublu. Cu alte cuvinte, puterea de cumpărare a celor cu venituri mici, care își cheltuie resursele doar pe bunuri ce țin de coșul de bază, a foat realmente spulberată. Acești oameni privesc cu îngrijorare căte ziua de mâine. Facturile recalculate la energia electrică și gaze îi aduc în pragul disperării.
O bună perioadă de timp, guvernanții au amânat luarea unor decizii de bun simț în sprijinul acestor categorii de dragul unui așa-zis echilibru bugetar. O altă gogoriță ventilată de USR (care de fapt a negociat PNRR-ul în detrimentul intereselor României) este că în PNRR există o condiționalitate nenegociabilă privind plafonarea la 9,4% din PIB a anvelopei bugetare ce poate fi angajată pentru capitolul asigurărilor sociale.

După vizita recentă a premierului la Bruxelles acest mit a fost spulberat, astfel că liderii Comisiei Europene au afirmat că este nevoie de mentinerea unui echilibru la nivelul finanțelor României. Deci, nici vorbă de procente impuse sau alte limitări de care guvernanții s-au prevalat pentru a amâna decizii fundamentale.


În aceste zile, asistăm la o adevărat scandal între partidele de la guvernare privind cuantumul cu care ar trebui mărite pensiile pentru a fi compensată presiunea inflaționistă. Se discută despre procente ce variază între 10 și 15 procente. Mai grav decât atât este ca nu sunt în stare să adopte măsuri completare pentru compensarea pensiilor foarte mici. Pe legea actuală, care operează ajustările prin raportare la punctul de pensie, creșterile vor fi în pondere procentuală identică pentru cel cu pensie de 1200 lei, ca și pentru cel cu pensie specială de 12.000 de lei. Este strigător la cer!


Lăsând deoparte faptul că este un drept fundamental al pensionarilor de a primi indexare (creștere cu echivalentul ratei inflației), este imperativ necesar a croi mijloace comlemetare de sprijin a pensionarilor cu venituri foarte mici. Aici nu mai vorbim de politici de stânga și de dreapta, ci de a nu lăsa să se prăbușească în sărăcie milioane de români.

Citeste si: Avram Gal, vicepreşedinte ALDE: „La multi ani ostașilor noștri și glorie eternă eroilor neamului!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This