fbpx
8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

24 februarie: Un AN, primul an de război în Ucraina. Zelenski: „Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”

Trebuie citit

- Publicitate -

Războiul din Ucraina a intrat vineri în al doilea an, fără să se întrezărească vreun final, Rusia a fost izolată la ONU în cadrul unui vot prin care se cere retragerea forțelor de invazie, în timp ce liderii G7 sunt pe cale să se coordoneze pentru a acorda și mai mult ajutor Ucrainei.

24 februarie: Un AN, primul an de război în Ucraina. Zelenski: „Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”

„Am luat decizia începerii unei operaţiuni militare speciale”. Cu aceste cuvinte, Vladimir Putin lansa, pe 24 februarie 2022, invadarea Ucrainei vecine, declanşând cel mai grav conflict de pe continentul european de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit unei analize AFP citată de Agerpres.

Într-un context de tensiuni sporite cu Occidentul, preşedintele rus a dat startul ostilităţilor cu puţin înainte de ora 5 dimineața, într-o declarație surpriză difuzată de televiziunile rusești.

Obiectivul era o „demilitarizare şi denazificare a Ucrainei”, declara dur liderul de la Kremlin, reiterându-şi acuzaţiile nefondate de „genocid” orchestrat de Ucraina în estul rusofon al ţării şi denunţând o politică „agresivă” a NATO.

Cu două zile mai devreme, Vladimir Putin a declarat „independenţa”   teritoriilor separatiste ucrainene din Donbas, pe care Kievul o combate armat din 2014.

Vladimir Putin a ameninţat Occidentul cu „consecinţe fără precedent”, dacă intervine în războiul pe care l-a început.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 365, LIVETEXT:

09:25

Pe parcursul ultimului an, Putin „a întâlnit curajul Ucrainei și voința de fier a națiunilor de pretutindeni”, afirmă Joe Biden, într-un mesaj postat vineri, la un an de la declanșarea războiului Rusiei în Ucraina.

Liderul de la Casa Albă mai spune că NATO, despre care Putin credea că „se va fractura și diviza” este „mai puternică și mai unită decât oricând”.

09:22

Marea Britanie a marcat un an de la invadarea Ucrainei prin emiterea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interdicții de export pentru toate produsele pe care aceasta le folosește pe câmpul de luptă.

Ministerul de Externe a precizat vineri că sancțiunile și măsurile comerciale coordonate la nivel internațional vor viza piese de aeronave, echipamente radio și componente electronice.

De asemenea, vor fi vizați mai mulți directori ruși, inclusiv cei de la centrala nucleară Rosatom și alții care lucrează la companii de apărare și la bănci rusești.

09:11

Germania va sprijini Ucraina „atât de puternic și atât timp cât va fi necesar”, a declarat joi cancelarul Olaf Scholz.

„Ceea ce ne impresionează pe toți foarte mult – este hotărârea și curajul ucrainenilor, modul în care își apără libertatea. Germania îi sprijină în acest sens – atât de puternic și atât timp cât este necesar”, a declarat Scholz într-un mesaj video.

Ajutorul german acordat Ucrainei, atât financiar și umanitar, cât și militar, a totalizat până acum peste 14 miliarde de euro, a adăugat cancelarul.

Rusia și-a schimbat iar abordarea militară

08:54

Trupele Wagner au preluat controlul total asupra satului ucrainean Berkhivka, la nord-vest de Bahmut, a afirmat vineri fondatorul grupării de mercernari, Evgheni Prigojin, potrivit Reuters.

08:08

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, i-a acuzat vineri pe oficialii ruși prezenți la reuniunea liderilor financiari din cadrul G20 că sunt „complici” la atrocitățile comise în invazia Rusiei în Ucraina.

În declarațiile făcute la o sesiune de deschidere a reuniunii, Yellen a cerut omologilor din G20 să „își dubleze eforturile pentru a sprijini Ucraina și a restricționa capacitatea Rusiei de a purta un război”.

„Îi îndemn pe oficialii ruși prezenți aici la G20 să înțeleagă că activitatea lor continuă în slujba Kremlinului îi face complici la atrocitățile lui Putin. Ei poartă responsabilitatea pentru viețile și mijloacele de trai care sunt distruse în Ucraina și pentru răul cauzat la nivel global”, a spus Yellen.

Zelenski: „Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”

07:56

Mesajul postat vineri dimineață de Zelenski pe conturile sale de Telegram și Twitter:

„Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci un steag albastru și galben. Nu fugind, ci luptând. Înfruntând inamicul. Rezistență și luptă. A fost un an de durere, tristețe, credință și unitate. Iar acesta este un an al invincibilității noastre. Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -
- Publicitate AEM Timisoara -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole