Salina Praid se confruntă cu un risc major de prăbușire, după ce albia pârâului Corund s-a surpat, iar apa a început să pătrundă în subteran. Autoritățile au evacuat muncitorii și utilajele, iar situația este monitorizată constant.
O atenție deosebită se îndreaptă în această perioadă către Salina Praid, inundată de apele pârâului Corund. Apa a reînceput să intre în mina de sare cu un volum care nu poate fi controlat, spun autoritățile locale. Este un debit care nu s-a mai văzut, cel puțin în ultimii 30 de ani. Lucrările de amenajare efectuate în cursul ultimelor săptămâni au fost serios afectate.
Viktor Orban anunță că Ungaria va trimite sprijin pentru refacerea Salinei Praid. „Bijuteria” Ardealului a fost inundată de apele pârâului Corund
Potrivit celor de la Societatea Națională a Sării, unda de viitură a adus un debit de 100 de ori mai mare de 60 de metri cubi pe secundă.
Tot ce s-a lucrat până acum fost ras de ape. Autoritățile au fost în primul rând viețile omenești. Municipalitatea a transmis că nu se poate face nimic până când debitul apei nu va scădea și nimeni nu intră deocamdată în interiorul salinei.
Dan Dobrea, director general Salrom: „Tot ce s-a facut în ultimele 3 săptămâni, acoperirea sufozoiunilor care apăruseră, betonarea albiei, totul a fost ras de ape.”
Practic, din cauza volumului mare de apă a pârâului Corund, infiltrațiile în zăcămintele de sare sunt de neoprit. Apa dizolvă sarea și spală solul, ceea ce poate duce la crearea unor goluri subterane și crește riscul de prăbușire.
Corespondenta Radio România Actualităţi Marcela German transmite: ”S-au făcut lucrări pentru construirea unui canal de ocolire a zonei cursului de apă actual pentru a prelua din presiune și s-au realizat două baraje transversale peste pârâul Corund. Primarul comunei Praid, Nyágrus László, spune că încă nu se întrevede o soluţie de salvare a salinei.
Nyágrus László: ”Din păcate, malurile improvizate nu au rezistat. Asta e problema. Și acum intră apa pârâului Corund în salină. Din păcate nu putem să facem nimic serios că debitul e așa de mare, de 100 de ori mai mare decât normal; încercăm să găsim soluții.”
Platforma minei devenind inaccesibilă, compania a decis retragerea temporară de pe pozițiile de lucru, atât a personalului operator, cât și a utilajelor până la micșorarea debitului. Deschiderea activității de agrement va fi posibilă numai după evaluarea efectelor produse de ultimele inundații și expertizarea structurală a bazei de agrement, transmite societatea care a comandat o primă expertiză geofizică.”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat într-o postare pe Facebook că guvernul de la Budapesta va oferi sprijin financiar și logistic pentru refacerea Salinei Praid, afectată grav de inundațiile recente. Anunțul a fost făcut în urma unei discuții telefonice cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.
„Am vorbit la telefon cu Hunor Kelemen despre situaţia dramatică din Praid. L-am asigurat că guvernul ungar va oferi asistenţă financiară şi practică pentru evaluarea pagubelor şi reconstrucţia minei. Ţinutul Secuiesc poate conta pe noi!”, a scris Viktor Orban miercuri pe Facebook, potrivit Agerpres.
Salina Praid, una dintre cele mai vizitate atracții turistice din județul Harghita, a fost inundată de apele pârâului Corund din cauza precipitațiilor abundente căzute în zonă. Accesul turiștilor în subteran a fost suspendat, iar Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Praid a declarat stare de alertă în localitate încă din primele zile ale lunii mai.
Președintele Consiliului Județean Harghita, Biro Barna-Botond, a anunțat miercuri formarea unei celule de criză, care va avea ca scop reducerea impactului economic și social al situației asupra comunității din Praid. Potrivit acestuia, peste 80% din economia localității este susținută de turism.
