VICIUL care distruge cel mai rău arterele unui om – responsabil de 50% din decese

0
286

Ne mișcăm să autoprotejăm vasele de sânge – este principala dovadă a longevității. Dar ce facem în sensul opus? Cine distruge cel mai eficient arterele, vasele care transportă sânge oxigenat?

Nu ne uităm imediat spre colesterolul rău ori spre glicemia prea mare. Ci puțin mai departe.

VICIUL care distruge cel mai rău arterele unui om – responsabil de 50% din decese

Dr. Florin Purcarea, medic primar cardiolog: ”Fumatul este de departe cel mai important factor de risc vascular. E responsabil de 50% dintre decesele, care ar putea fi prevenite de un pacient fumător”.

Dar cum ajunge fumul de țigară să fie principalul dușman al vaselor? E întrebarea legitimă a fumătorilor. Odată inhalat, fumul trece din plămân direct în sânge. Apoi ajunge tot pe foița internă a arterelor.

Fumul de țigară face așa numita oxidare a colesterolului. Vorbim despre o bomba nucleară în interiorul vaselor de sânge.

Dr. Florin Purcarea, medic primar cardiolog: ”Fumatul oxidează acest LDL cholesterol, colesterolul rău. Este un proces chimic prin care colesterolul rău este transformat și receptat de către sistemul imunitar ca fiind ceva nociv. Și începe o cascadă imunologică împotriva lui, a colesterolului oxidat și el este depus. De acolo începe un proces inflamator – placa de aterom. Când depunerea de colesterol e mare și apare și o cantitate mare de celule inflamatorii, placă sau vulnerabilă, cu atât mai mare riscul a transforma această placă într-un cheag de sânge.”

Acesta e infarctul de miocard ori accidentul vascular cerebral. Dar placa de colesterol moale este permanent în contact cu sângele. Prin acest circulă și… calciu. Așa apar si plăcile dure, de calciu. Adică tot blocaj. În vase.

Citeste si: <strong>Cristian Dima, numit temporar la cârma ALDE. Preşedintele Daniel Olteanu se confruntă cu probleme de sănătate</strong>

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.