Timișoara a devenit Capitala Culturală Europeană 2023

0
181

O zi remarcabilă pentru România și pentru Timișoara care a devenit de vineri Capitala Culturală Europeană 2023.

„Este o nouă pagină de istorie din parcursul european dinamic al României care se va bucura de același succes pe care l-a avut orașul Sibiu, care a deținut acest statut de Capitală Culturală Europeană chiar în primul an al apartenenței noastre la Uniunea Europeană, în 2007”,  a precizat premierul Nicolae Ciucă.

„Sunt convins că Timișoara va străluci pe măsura motto-ului “Revarsă-ți lumina, Luminează-ți orașul”, ales în calitatea sa de anul acesta de centru al valorilor culturale europene.

Timișoara nu este doar orașul-martir care a aprins scânteia libertății în 1989 – “Azi la Timișoara, mâine în toată țara!”. Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa, care emană neîncetat vibrațiile de cooperare, dialog și creativitate în rândul generațiilor sale seculare unite în diversitate.

Proiectul de Capitală Culturală Europeană a demonstrat în mod constant că politicile culturale sunt la fel de importante ca tehnologia, comerțul și economia. O identitate europeană puternică nu se poate construi doar pe declarații politice, tratate și drept secundar, ci și pe cultură și valori culturale. Avem nevoie de un suflet al Uniunii, iar acesta este reprezentat de diversitatea noastră culturală și lingvistică.

Moștenirea culturală de excepție, creativitatea și bogăția acesteia au deschis, în 2007, drumul României în Uniunea Europeană și au situat-o în prim planul valorilor culturale ale comunității.

Astăzi, aceleași valori dau suflet identității europene puternice a României și îi susțin idealurile de dezvoltare, bunăstare și de accedere la cea mai reprezentativă organizație economică a lumii.

Le multumesc tuturor celor implicați și apreciez sprijinul oferit de Comisia Europeană.

Succes Timișoarei și timișorenilor în continuarea contribuției lor la cultura românească și europeană”, a transmis premierul Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.