Simpozion dedicat Prințesei Aviatoare Marina Știrbey la Baza 71 Aeriană

0
226

Astăzi, 20 martie, la sediul Bazei 71 Aeriană a avut loc Simpozionul dedicat Prințesei Aviatoare Marina Știrbey, cu prilejul împlinirii a 111 ani de la nașterea sa, moderat de către comandantul bazei, general de flotilă aeriană Leonard-Gabriel Baraboi. Pe data de 19 martie se năștea Marina Știrbey, cea care urma să fie fondatoarea Escadrilei Sanitare, denumită ulterior Escadrila Albă.

Cu ocazia acestui eveniment, am avut alături de noi doi istorici dinstinși ai aviației românești, Sorin Turturică și Emanuel Iacob. În cadrul simpozionului aceștia au relatat despre Intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial, rolul Forțelor Aeriene Regale Române,  despre rolul Escadrilei Albe în timpul războiului, dar și despre personalități feminine marcante alea acelei perioade.

La finalul activității, istoricul Emanuel Iacob a acordat machete făurite de către dumnealui, colegelor din cadrul bazei, ca semn de apreciere și respect, în memoria Marinei Știrbey și a tuturor femeilor brevetate în acele timpuri.

Activitatea a avut cu adevărat un impact emoționant pentru personalul participant, aflând despre istoria aviației românești și despre personalitățile marcante ale acestei perioade. La finalul simpozionului, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” ne-a încântat cu un scurt recital, alături de colega noastră, maistru militar Crăciun Costina.

Text: Andreea ONIȚA

Foto: Alexandru AIOANEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.