Scurt-metrajul ,,Umanitate și Prejudecată” , despre viața unui adolescent sirian , realizat de elevii clujeni în cadrul proiectului ,,Euroscola”

0
244

Vineri, 19 mai 2017, va avea loc la Cinema Victoria din Cluj–Napoca proiecţia filmului de scurt-metraj,,Umanitate şi prejudecată”, care va rula în cadrul proiectului pentru elevii de liceu din județul Cluj ,,La cinema ajungi cineva”, proiect iniţiat de către I.Ș.J. Cluj, CJRAE și Asociația Culturală Art-Cord.

Aceasta este o producţie artistică a elevilor din clasele a IX-a şi a X-a de la Colegiul Naţional ,,George Coşbuc”, Cluj-Napoca,membri ai trupei de teatru ,,Faţă-n Faţă”,coordonaţi de către doamna prof. Germina Breaz şi doamna prof. Laura Zaharie.

Filmul a fost distins cu locul I pe ţară în cadrul Concursului național şi european,,Euroscola, ediţia a IX-a din anul școlar 2016-2017, organizat de către Parlamentul European din Strasbourg în parteneriat cu ministerele educaţiei din fiecare ţară UE.

http://www.europarl.ro/ro/ue_si_tinerii/euroscola.html

Ȋn acest proiect, care a avut ca temă „Criza emigraţiei într-o Europă a valorilor”, elevii au creat un scenariu original şi au realizat un film de scurt-metraj cu titlul „Umanitate şi prejudecată” în care au prezentat situaţia ingrată a unui adolescent sirian, obligat de împrejurări să se integreze într-o clasă de liceu din România. El este supus iniţial atitudinii intolerante din partea noilor colegi care se tem de un eventual atac terorist, dar demonstrează în scurt timp calităţi umane surprinzătoare şi reuşeşte să câştige respectul şi încrederea „adversarilor” săi.

Ca urmare a acestei performanţe, echipajul Colegiului Naţional „George Coşbuc” Cluj-Napoca, însoţit de către doamna prof. Germina Breaz şi de către domnul director, prof. Valentin Maxim Oros, au participat joi, 11 mai 2017, la activităţile comune în plenul Parlamentului European din Strasbourg alături de colegii lor europeni, într-un cadru multilingvistic şi într-o atmosferă dinamică, prin care li s-a oferit prilejul de a vedea în mod direct procesul decizional al Uniunii Europene.

Pentru o zi reprezentanţii noştri au avut ocazia să ocupe fotoliile de deputaţi în Hemiciclul Parlamentului European. Ȋn deschiderea lucrărilor elevii Tudor Drăgan şi Vlad Mureşan din clasaa IX-a G1 au ţinut fiecare câte un discurs (în limbile germană şi engleză) de prezentare  a colegiului şi a oraşului nostru, prilej pentru promovarea imaginii instituţiei de învăţământ preuniversitar şi a comunităţii clujene în plan european.

Elevii noştri au intrat în dialog cu vice-preşedintele Parlamentului European, doamna Ulrike Lunacek, au dezbătut, au negociat, au votat pentru găsirea unor soluţii şi au adoptat unele rezoluţii privind problemele reale la nivel European,precum mediul şi energia din surse regenerabile, securitatea şi drepturile omului, asistenţa pentru dezvoltare, viitorul Europei, migraţia şi integrarea, locurile de muncă pentru tineri. La dezbaterile finale, echipajul românesc reprezentat de către elevii de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” s-a remarcat printr-o implicare foarte activă, având trei intervenţii directe ale elevilor Rareş Chiorean şi Valentina Tincu clasa a X-a G2, iar Ştefan Negoescu, clasa  a IX-a G2 a fost votat în grupul de dezbatere pentru a răspunde întrebărilor din plen în problema rezoluţiei privind mediul şi energia din surse regenerabile.

Ceea ce ne-a determinat încă de la început în lansarea şi dezvoltarea proiectului educativ  ,,Euroscola” a fost dorinţa de a-i provoca pe tinerii noştri la o experienţă unică prin care să înţeleagă ce reprezintă exerciţiul democratic şi să cunoască nemijlocit mecanismele de funcţionare a înaltului for decizional european. Nu în ultimul rând am urmărit să le trezim elevilor conştiinţa apartenenţei noastre, ca naţiune, la marea familie a comunităţii europene în cadrul căreia se pot manifesta pe deplin, îşi pot extinde cunoştinţele şi, mai ales, pot să stabilească legături cu tineri de pretutindeni trecând fontierele lingvistice şi culturale.

Suntem onoraţi că în acest an vocile tinerilor noştri elevi clujeni s-au făcut auzite în cel mai înalt for democratic european şi aşteptăm un public cât mai numeros la proiecţia care va avea loc vineri, 19 mai 2017, la Cinema Victoria, Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.